Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” – Buhuși

Parohia Sfinții Trei Ierarhi – Buhuși
Biserica parohială cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”
Adresă Buhuși, Bacău
Personal clerical

Preot paroh Popa Adi Cătălin
Preot Florin Pelin

Parohia “Sfinții Trei Ierarhi”
Scurt istoric

Aceasta comunitate creștin-ortodoxa aparține canonic și administrativ de Protopopiatul Buhuși, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și este situata în partea de N-E a localității Buhuși, din județul Bacău. In documentele din sec. XV – XIX, alături de Bodești și Orbic, mai apar toponime, precum Moineștii, Hârliceștii, Dumbrăvenii și Bucureștii, ce se refera la teritorii de asemeni înglobate astăzi, ca și Bodeștii și Orbicul, orașului Buhuși.
Orașul Buhuși este situat în sud-estul depresiunii Cracau – Bistrița, în partea de nord a jud. Bacău, la limita de sud a jud. Neamț, de care se leagă istoric. Se întinde pe o suprafață de 3985 ha, din care 894 ha intravilan și 3091 ha extravilan, la o altitudine de 235 m, la confluența dintre pârâul Romani și râul Bistrița. Este un oraș de etapa, fiind poziționat între Bacău și Piatra Neamț, la o distanta de 24 km și, respectiv, 37 km distanta de cele doua orașe.
La nord se învecinează cu cele doua comune, Costița și Romani, din jud. Neamâ, la est cu comuna Bahna, la sud cu comuna Racova, iar la vest cu Blăgești, toate trei din jud. Bacău.
Din punct de vedere morfologic, relieful asezarii Buhuși și al comunelor invecinate se incadreaza in Subcarpatii Moldovei și sunt marcate de raul Bistrita, care meandreaza in partea de vest. Formele dominante de relief sunt reprezenta-te de terasele Bistritei, dealurile impadurite ale Runcului și lunca Bistritei. Solurile predominante sunt cele argiloiluviale, solurile cenușii și cernoziomice. Valea Bistritei a fost locuita inca din paleoliticul superior, dupa cum arata descoperirile de la Buda și Lespezi – Buhuși.
Functia culturala a orasului era limitata. In 1926 s-au pus bazele caminului cultural “Ion Creanga”, facandu-se apel la populatie. Abia in 1940 a luat fiinta o biblioteca și aceasta pe langa Fabrica de postav. Primele filme au putut fi vazute in 1925. Orasul de azi are o Casa de Cultura, o biblioteca publica și 7 biblioteci scolare.
In Buhuși s-au nascut, au invatat sau au lucrat personalitati precum Ghe. Platon, Eugen Uricaru, Elisabeta Bostan, Mihai Roller, Constantin Dumbrava, Dumitru Dan, Gheorghe Gheorghiu Dej, Paul Goma, Mircea Grosaru, Mihai Drambe, s.a.
In anul 1993, medicul chirurg Negru Constantin, pe atunci directorul Spitalului Orăşenesc Buhuși, a luat iniţiativa de a construi o capelă ortodoxă în preajma acestui spital şi a donat banii pentru întreg proiectul acestui aşezământ de cult. Proiectul avizat de Comisia de Urbanism a făcut ca membrii Consiliului Local Buhuşi să atribuie din pământul primăriei 1699 mp. necesari construirii acestei mici bisericuţe.
În toamna anului 1994, Prea Sfinţitul Eftimie Luca, Episcopul Eparhiei Romanului, împreună cu un sobor de preoţi, au sfinţit locul unde trebuia să înceapă lucrările la capela cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi” şi „Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian”, având grijă să numească cu delegaţie, coordonator şi responsabil de lucrări, pe preotul Bârjovanu Gheorghe, parohul Parohiei Hociungi.
Părintele Gheorghe Bârjovanu împreună cu angajaţi ai spitalului şi alţi câţiva credincioşi au turnat temelia la bisericuţă şi au zidit-o cu cărămidă, jur-împrejur, până la nivelul de sus al ferestrelor. Arhitectura clașica, forma trilobata, turle in stil rusesc (bulb de ceapa).
La începutul anului 1997, dr. Negru Constantin se transferă la Spitalul Judeţean Bacău, sprijinul către capelă diminuându-se considerabil.
Începând cu 1 octombrie 1997, Episcopia Romanului numeşte cu delegaţie pentru impulsionarea lucrărilor la bisericuţa de lângă spital pe preotul Pelin Florin, parohul Parohiei Blăgeşti. Având în vedere că Spitalul Orăşenesc Buhuşi se delimitează în scris către Sfânta Episcopie de construcţiile la capelă, preotul Pelin Florin ia măsuri practice şi urgente: iniţiază demersuri către Conșiliul Local pentru mărirea suprafeţei de teren pentru biserică şi se aprobă tot terenul existent. Convoacă Consiliul de conducere şi construcţii care a aprobat unele modificări ale capelei şi aducerea ei la forma unei catedrale.
Timpul insuficient dedicat construcţiei bisericii a condus la transferul preotului Florin Pelin de la Parohia Blăgeşti, la Biserica Sf. Trei Ierarhi unde s-a înfiinţat post de preot slujitor, fără parohie (1 iunie 1998). Se fac demersuri urgente la Ministerul Cultelor pentru primirea de fonduri. S-au format echipe de câte două persoane în vederea strângerii de bani şi materiale de construcţie. S-au comandat policandre în Grecia şi marmură la Vişeul de Sus. (catapeteasma, sfânta masă, iconostase, treptele şi soleea). Concomitent cu lucrarile la biserica s-au construit o casa praznicala, o capela mortuara, o troita și un lumanarar.
In anul 2000 se arondeaza 500 de familii de la Parohia Sf. Nicolae și Sf Inviere Buhuși și se infiinteaza Parohia Sfintii Trei Ierarhi. In martie 2001, parohia primeste donatie 2 ha de pamant arabil pe care se construieste un cimitir.
În toamna anului 2002 s-a trecut la pictura bisericii, lucrare executată în frescă, stil bizantin, timp de un an și jumatate, de doamna Pavel Lichie Livia, acreditata de Comisia de Pictura a Patriarhiei Romane.
În 24 octombrie 2004 are loc sfinţirea bisericii, slujbă la care au participat I.P.S. Ioan al Covasnei şi Harghitei, P.S. Ioachim Băcăuanul, P.C. Protopop Tomozei (Bacău N), preoţii din oraşul Buhuşi şi din împrejurimi şi cam 5000 de credincioşi. Preotul paroh Pelin Florin, pentru activitatea depusă în 6 ani la Buhuşi, este hiroteșit „iconom stavrofor”.
Cu data de 1 aprilie 2007 se infiinteaza postul doi de preot slujitor, prin transferul preotului Rugina Claudiu de la Parohia Letcana, numarul familiilor Parohiei Sf. Trei Ierarhi ridicandu-se la 800.
Anual avem in vedere familii cu mici posibilitati financiare și materiale, in care cresc copii dotati intelectual, pe care ii ajutam cu imbracaminte și rechizite scolare. O data, de doua ori pe luna, dupa posibilitati, oferim mancarea de pranz la bolnavii psihici (cca. 100 persoane) internati la spitalul din partea de jos a orasului.
HRAMUL BISERICII: 1. Sfintii Trei Ierarhi ; 2. Doctori fara de arginti „Cosma și Damian”
ADRESA BISERICII: Str. Voioaga – Marginea, nr. 3, loc. Buhuși, jud. Bacau, cod. 605100

1. D.R.M.A.T., nr. 191, p. 270
2. C.D.M.D.A.C., I, nr. 210, p. 64

You may also like...