„Sfinții vârstnici” – cateheză în Parohia Fundeni

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, duminică, 13 august 2023, la Biserica ,,Sf. Dimitrie Izvorătorul de Mir” din Chiticeni preotul Alexandru Croitoru a prezentat cateheza ,,Sfinții vârstnici”. În contextul „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, părintele Alexandru le-a vorbit celor prezenţi despre persoane care au trăit peste o sută de ani pe pământ şi care s-au învrednicit apoi de viața veșnică, anume sfinții vârstnici.

Sf. Cuvios Antonie cel Mare (17 ianuarie) a trăit 105 ani. Sf. şi Dreptul Simeon, primitorul de Dumnezeu (3 februarie) a trăit 360 de ani. Sf. Haralambie (10 februarie) a trăit 113 ani. Sf. Ierarh Patriciu (Patrick), Luminătorul Irlandei, a trăit peste 100 de ani (unele surse precizează 120 de ani). Sf. Cuvioasă Irina din Capadocia (28 iulie) a trăit 103 ani. Sf. Ierarh Narcis, Arhiepiscopul Ierusalimului (7 august), a trăit în jur de 120 de ani. În luna septembrie îl prăznuim pe Sf. Cuvios Zosima din Palestina, cel care a împărtășit-o pe Sf. Maria Egipteanca, a trăit 100 de ani. Sf. Martir și Mărturisitor Atanasie Todoran din Bichigiu (12 noiembrie) a suferit moarte mucenicească fiind tras pe roată la vârsta de 104 ani.

Sf. Antonie cel Mare, întrebat la sfârșitul vieții sale ce ar face dacă ar trăi mai mult a zis: ,,Aș învăța să mă pocăiesc mai mult și mai bine.”

Răbdarea, înțelepciunea, buna cuviință, dreapta măsură, cât și o bogată viață duhovnicească (post, rugăciune și fapte bune) sunt roadele unei bătrâneți întru Hristos. Vârsta bătrîneții reprezintă o cunună pe care Tatăl nostru Cel Ceresc o așează pe capetele celor ajunși la ea, pregătindu-i pentru cununa cea veșnică pe care le-o va dărui după trecerea în viața cea cerească.

You may also like...