Sfinţire de Troiţă închinată eroilor din comuna Parincea, cu prilejul Anului Centenar

Joi, 13 septembrie 2018, în ajunul marii sărbători a Înălțării Sfintei Cruci, în centrul comunei Parincea a avut loc, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, un eveniment cultural-duhovnicesc, cu prilejul Anului Centenar, ce a constat în sfințirea unei Troițe închinate eroilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru unitatea și libertatea națională.

IMG-20180913-WA0007
1
2
3
4
IMG-20180913-WA0004
IMG-20180913-WA0008
IMG-20180913-WA0009

Delegatul Înaltpreasfinţitului Părintele Arhiepiscop Ioachim la acest eveniment a fost părintele protoiereu Costică Busuioc, care a oficiat împreună cu un sobor de preoți slujba Aghasmei mici, urmată de cea de sfințire a Troiței.

În cuvăntul său părintele protopop a evidențiat rolul credinței înaintașilor în înfăptuirea Marii Uniri, dar și crezul lor că uniți vor fi mult mai puternici în fața tuturor ispitelor ce aveau să vină peste întreg neamul românesc.

„Sfânta Cruce este simbolul iubirii lui Dumnezeu față de noi, oamenii, iar pe de altă parte, plecarea păcatului și a morții în fața jertfei Celui Care, născut din Tatăl mai înainte de veci, iar în timp, din Născătoarea de Dumnezeu și pururea Fecioara Maria prin puterea Duhului Sfânt, fără parte bărbăteasca și care, pentru noi astăzi, Dumnezeu, ne arată că neamul românesc este un neam de ctitori, un neam de voievozi, un neam de ziditori de biserici sfinte, un neam de eroi și în același timp un neam de sfinți așa cum îi place Părintelui nostru Arhiepiscop Ioachim să mărturisească” a menţionat în cuvântul său părintele protopop Costică Busuioc.

În încheiere s-a săvârșit un parastas întru cinstea și pomenirea eroilor locului, la care au participat ctitorii acestui monument dintre care menţionăm pe domnul primar Roșu Sorin, coordonatorul acestui proiect, angajați ai Primăriei Parincea, ostenitori ai Centrului CITO Miorița Parincea, oficialități locale dar și centrale. Mulțumim tuturor celor care au făcut ca acestă zi să rămână în istoria acestei comunităţi.

(Pr. Pruteanu Daniel)

You may also like...