Părintele Arhiepiscop Ioachim a târnosit Biserica filiei Valea Botului și a sfințit Centrul Social și Monumentul Eroilor din Parohia Fruntești

Duminică, 10 Octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a târnosit biserica Parohiei Filipeni din filia Valea Boțului, cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și a sfințit clopotnița nou înălțată cu hramul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”. La acest eveniment a fost prezent părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, alături de un sobor de preoți, de autoritățile locale și de credincioșii parohiei.

În cuvântul său, ierarhul a dat binecuvântare credincioșilor pentru a se închina în Sfântul Altar, subliniind faptul că prin invocarea Duhului Sfânt biserica devine un loc consacrat lui Dumnezeu. Înaltpreasfinția Sa a reliefat de asemenea că pecetluirea Sfântului Altar desăvârșește forma spiritulă a bisericii. Astfel, a spus ierarhul, biserica nou sfințită prin pecetea Duhului Sfânt capătă bucuria copilului nou botezat pentru comunitatea în care s-a săvârșit aceasta.

Lăcașul de cult afierosit astăzi lui Dumnezeu a fost zidit prin osteneala și jertfa părintelui paroh Ionuț Farcaș și prin contribuția autorităților și a comunității parohiale, arătând astfel evlavia și dragostea pe care aceștia o poartă lui Dumnezeu, Maicii Domnului și Sfinților Săi.
În semn de apreciere și recunoaștere a eforturilor depuse pentru târnosirea acestei noi porți către Cer, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a hirotesit pe părintele Ionuț Farcaș în rang de iconom stavrofor și a acordat distincții de vrednicie persoanelor care s-au evidențiat prin implicarea lor în acest demers binecuvântat.

După acest eveniment, Înaltpreasfinția Sa alături de cler și credincioși a mers în parohia Fruntești acolo unde a săvârșit slujba de sfințire a Centrului Social „Sfânta Parascheva” și pentru monumentul eroilor, recent ridicate de către părintele paroh Adrian Frunză cu sprijinul doamnei primar Rodica Ambrosie și al comunității.

„Acest frumos monument ridicat aici amintește de jertfa ostașilor și înaintașilor noștri care au căzut pe câmpurile de luptă, acest lucru reliefând faptul că facem parte dintr-un popor de sfinți si de eroi, fapt pentru care se cuvine să îi mulțumim lui Dumnezeu. Poporul român are un nume pe care îl știe Dumnezeu, de aceea când pomenim eroii ne aducem aminte de moșii și strămoșii noștri și de cei care s-au jertfit pentru prosperitatea acestei țări.” (a menționat Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim în cuvântul adresat credincioșilor din Fruntești).

În cuvântul de la finalul slujbei de sfințire, părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche a subliniat aspectul bisericii lucrătoare atât din punct de vedere misionar-pastoral cât și social prezent în această comunitate prin cei trei preoți ai comunei din parohiile Filipeni, Fruntești și Mărăști care sunt aplecați spre nevoile spirituale și trupești ale fiilor lor duhovnicești. Centrul sfințit astăzi, a spus părintele protopop, vine în sprijinul persoanelor vârstnice prin diferite activități precum socializare, cateheză, ateliere de lucru, punte între generații, pelerinaje, menite să susțină social și duhovnicește aceste persoane. De asemenea, părintele protopop a apreciat sprijinul și deschiderea cu care doamna primar, alături de Consiliul Local al comunei a răspuns tuturor activităților social-filantropice inițiate de către preoți spre folosul comunităților păstorite.

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu

You may also like...