Sfințirea așezământului social-filantropic “Sf. Vasile cel Mare”, în Parohia Luncani
IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost prezent, în duminica a 24 după Rusalii (Înviere fiicei lui Iair), în mijlocul comunității ortodoxe din satul Luncani, comuna Mărgineni, Protopopiatul Bacău, comunitate păstorită de vrednicul preot Gânju Vasile. Cu acest prilej de intense emoții duhovnicești, Chiriarhul a oficiat slujba de resfințire a bisericii parohiale cu hramul “Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, de asemenea sfințind Așezământul Social „Sf. Vasile cel Mare” și Capela mortuară cu hramul „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”.
Încă de la primele ore ale dimineții, mulțime de popor adunat din sat și din împrejurimi, oficialităţi judeţene și locale s-au adunat pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Chiriarhul locului, astfel aducând cu toții prin aceasta laudă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate de El prin binecuvântarea Arhipăstorului. Acesta a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Ansamblul parohial a fost dotat cu mobilier şi toate utilităţile necesare slujbelor de pomenire pentru cei răposaţi, activităţilor filantropice, misionar-pastorale şi cultural-religioase organizate în cadrul parohiei.
IPS Părinte, la vremea cuvenită, a felicitat pe cei care s-au făcut ctitori prin dania și jertfa lor, explicând și semnificația Evangheliei citite, în care printre altele, a precizat :
“ Vă felicit pe toți pentru osteneala depusă pentru împlinirea acestei lucrări. Astăzi, iubiții mei, în biserică și în toate bisericile ortodoxe s-a citit o pericopă din Evanghelia Sfântului Evanghelist Luca, în care se vorbește despre învierea fiicei lui Iair. Era vorba despre un mai mare al sinagogii, un notabil din poporul ales din care a descins și Iisus Hristos ca persoană istorică. Ce durere și ce osteneală din partea părinților să redobândească pe fiica lor în familie?! Dar toate acestea erau puse într-un plan al lui Dumnezeu pe care noi nu îl putem cunoaște, nu știm misterul și nu putem pătrunde Taina lui Dumnezeu, Care este în noi….. Astăzi ne întrebăm: De ce oare atâta suferință, atâta necaz în lumea aceasta, unde este Dumnezeu? Noi, pe Dumnezeu nu trebuie să Îl percepem ca fiind cineva cu o baghetă magică ce vine să ne scoată din necaz sau din suferința respectivă. Dumnezeu ne-a dat o calitate cu totul aparte și anume libertatea. Ne-a dat minte, voință și libertate, și în contextul acestei libertăți și al liberei conștiințe noi trebuie să discernem ce este esențial de non-esențial. Cât privește existența lui Dumnezeu, nu o putem percepe cu rațiunea noastră limitată și nu putem pătrunde acest mister decât cu duhul credinței. Deci, având credință, totul se luminează. Dumnezeu vine pe pământ să semene acest germen al imortalității, al învierii și ne arată o cale prin care să ieșim din suferință. Timpul acesta efemer pe care noi îl măsurăm cu ceasul, să fie un timp al mântuirii, un timp al transfigurării și nu al desfigurării. Dumnezeu este înviere, este viață autentică și viața întru El este intrarea într-un prezent continuu care ne duce dincolo de ceea ce este suferința acestei lumi, deci în transcendentul divin, adică în Împărăția Sa Veșnică. Acolo ajungem la starea de nepătimire care a fost experiată de atâția Părinți în viața aceasta. Viața noastră este o urcare permanentă înspre Dumnezeu, înspre infinit.”
La rândul său, părintele paroh a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru prezența și rugăciunile Sale în satul Luncani: “Timpul în călătoria noastră este trecător, dar unic, în același timp, este și evenimentul de astăzi. Timpul trebuie trăit la intensitate maximă. În această parohie avem repere istorice în negura timpului. Iluștrii înaintași vorbesc în tăcere despre ceea ce au fost și despre ceea ce au realizat fiind un imbold pentru noi cei de astăzi de a continua munca și activitatea lor”.
La final, preotului paroh Gânju Vasile, pentru frumoasele realizări edilitare și pentru buna activitate pastoral-misionară, i-a fost oferită de către Părintele Arhiepiscop, la recomandarea P.C. Pr. Costică Busuioc, protopopul Bacăului, distincția de Iconom Stavrofor. Au fost de asemenea împărțite diplome de aleasă cinstire, precum și ofrande, tuturor creștinilor prezenți.
(Pr. Daniel Marari)