Sfinţirea Centrului pentru Tineret „Sfântul Ioan Valahul” din Parohia Fundu Tutovei

Cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în ziua de 15 mai 2021, în contextul serbării Zilei Tânărului Ortodox din Parohia Fundu Tutovei, comuna Plopana, Protopopiatul Bacău, a fost sfințit centrul pentru tineret, acesta fiind așezat sub ocrotirea Sfântului Ioan Valahul. Inaugurarea oficială a acestui Centru s-a făcut în prezența cadrelor didactice şi a voluntarilor.

Programul duhovnicesc al parohiei a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii sub protia părintelui Eugen Ciprian Ciuche, protopop de Bacău, alături de un mic sobor de preoți și în prezența a peste 40 de tineri și copii din această comunitate de credință. A urmat o cateheză ce a avut ca temă ,,HRISTOS-prietenul sufletului meu”, ce a fost susținută de preotul Bogdan Hărăbor de la Parohia Plopana.

Copiii s-au deplasat apoi spre Școala Generală din sat unde, părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial al Biroului de catehizare și activități cu tineretul din cadrul Sectorului Cultural al Administrației Eparhiale, alături de părintele protopop și de clericii prezenți, a sfințit Centrul de tineret.

În cuvântul său, părintele inspector eparhial a transmis binecuvântarea Chiriarhului și a felicitat inaugurarea unui nou centru de catehizare a tineretului în Eparhie.

Este mare această zi, pentru faptul că fiecare dintre dumneavoastră, dragi copii și tineri, prin grija și dragostea părintelui paroh, ați reușit să creați un nou mod de a fi, un nou mod de vă construi partea aceasta duhovnicească, prin inaugurarea și sfințirea acestui Centru de catehizare și tineret. Un Centru în care fiecare dintre dumneavoastră veți fi formați pentru a vă crea și a vă recrea, prin perspectiva învățăturii alături de părintele paroh și alături de cadrele didactice, care vor fi alături și care vă vor ajuta. Astfel, veți reuși să depășiți anumite blocaje inerente vârstei sau mediului familial în care conviețuiți. Aici, uitați toate grijile voastre, uitați felul de a fi de acasă, învățați un nou mod de a gândi prin Dumnezeu. Să deveniți, pe viitor, fiecare dintre dumneavoastră, oameni ai rugăciunii, ai dragostei și ai participării constante la Sfânta Liturghie! Duhul lui Dumnezeu să fie în fiecare!

Un cuvânt laudativ a fost rostit și de părintele protopop, care a felicitat inițiativa înființării acestui Centru.

Astăzi ne-am propus ca toți să câștigăm prietenia unii altora. Fiind prieteni, între noi vom deveni și prietenii lui Dumnezeu. Să aveți bucuria acestui sfânt, Ioan Valahul, un sfânt tânăr, care l-a făcut pe Hristos prietenul sufletului său. Părintele paroh Bogdan și voi toți să fiți împreună prietenii lui Dumnezeu. Dragostea înseamnă ca tu să dăruiești celuilalt. Întotdeauna să oferiți mai mult decât să așteptați. Cu cât veți să căuta prieteni care să vă împlinească pe voi, cu atât veți fiți mai singuri; cu cât veți merge în întâmpinarea celorlalți și veți deveniți colegi, cu atât veți avea mai mulți prieteni.

Părintele paroh Bogdan Marian Antohi a mulțumit tuturor celor prezenți și a subliniat faptul că „întâlnirile vor avea loc săptămânal, în ziua de sâmbătă, pe durata a trei-patru ore, cu participarea unui număr de aproximativ 25  de copii cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, alături de cadre didactice (voluntari), iar activitățile se vor derula în cadrul unui parteneriat cu Protopopiatul Bacău, Primăria comunei Plopana, Şcoala Gimnazială din localitate şi cu sprijinul financiar ocazional al unor societăți comerciale”.

După slujba de sfințire, a urmat un moment cultural-artistic susținut de Ansamblul ,,TARAFUL – mic grup instrumental înființat și coordonat de părintele Bogdan Antohi încă din anul 2020, cu scopul promovării valorilor tradiționale ale satului și etosului românesc.

Ziua a continuat cu activități organizate pe grupe, cu tema ,,DECALOGUL prieteniei mele cu Hristos!, urmate de alte activități și jocuri în aer liber, încheindu-se cu oferirea de diplome de participare tuturor copiilor și tinerilor implicați.

You may also like...