Sfințirea Crucii Monument dedicată luptătorilor anticomuniști uciși în închisori, de ziua Înălțării Sfintei Cruci în Protoieria Bacău

Miercuri, 14 septembrie 2022, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în parcul „Mircea Cancicov” din municipiul Bacău a avut loc sfințirea Crucii Monument, închinată luptătorilor anticomuniști uciși în închisori. Delegatul ierarhului în cadrul acestui eveniment solemn a fost părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, care alături de părintele Constantin Abageru, parohul bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și preoții slujitori au marcat prin rugăciune momentul.

Evenimentul a fost pricinuit de reabilitarea monumentului, la 21 de ani de la zidirea lui, lucru făcut posibil prin implicarea Filialei Județului Bacău a Asociației foștilor deținuți politici, prezidată de către domnul colonel Alexandru Bulai, prezent și el alături de soția sa la acest moment. Domnul Bulai, alături de ceilalți membri activi ai filialei, a fost promotorul și inițiatorul acestui amplu proces de reabilitare, monumentul fiind în custodia Asociației. 

Momentul de aducere aminte față de jertfa celor trecuți la Domnul a început prin săvârșirea slujbei de sfințire a Crucii Monument de către părintele protoiereu, după care a urmat un Trisaghion spre veșnica pomenire și amintire a luptătorilor anticomuniști. La finalul slujbelor, domnul colonel Bulai a luat cuvântul, mulțumind pentru darul lui Dumnezeu de a vedea acest deziderat împlinit și amintind despre osânda și suferința celor care astăzi au rămas doar în amintirea colectivă a celor ce îi cinstesc.

În cadrul evenimentului a fost prezent și domnul Dănuț Voicu, președintele filialei de la Bacău a Asociației Cultul Eroilor, care în cuvântarea sa a amintit cetățenilor adunați despre actul de eroism și curaj al acestor luptători, menționând de asemenea și despre parteneriatul pe care l-a derulat în acest an cu Protoieria Bacău în vedere identificarea monumentelor dedicate eroilor și cinstirii acestora prin ample manifestări cultural-religioase în parohiile instituției bisericești. 

În cuvântul său, părintele protoiereu Eugen Ciuche a făcut trimitere la momentul ridicării monumentului, atunci când comunitatea băcăuană și-a îmbogățit patrimoniul religios-cultural, vorbind totodată și despre cum Biserica, asemenea unei mame iubitoare de fii, și-a asumat acești oameni ca fiind ai lor, subliniind faptul că fiecare preot se roagă și pomenește mărturisitori, luptătorii idealurilor jertfelnice și eroii care și-au dat viața pentru neam și patrie. Cuvântul părintelui protoiereu s-a încheiat prin transmiterea arhiereștilor binecuvântări din partea ierarhului, care poartă în rugăciunile Înaltpreasfinției Sale pe toți acești oameni bravi și nu numai. 

Spre finalul momentului, părintele Constantin Abageru a dăruit domnului Bulai, în semn de prețuire și recunoștință față de toată osteneala adusă spre reabilitarea acestui monument, o icoană cu Maica Domnului în costum tradițional românesc și a adus în atenția auditoriului faptul că la propunerea filialei Asociației foștilor deținuți politici, după ce toate demersurile legale vor fi făcute, monumentul va trece în custodia Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, pentru ca acesta să fie ocrotit și cinstit la zilele și momentele aniversare de peste an. 

Finalul zilei a fost marcat de intonarea Imnului Eroilor, moment în care Protoieria Bacău, Parohia „Sfinții Apostoli”, Asociația foștilor deținuți politici și Asociația Cultul Eroilor, prin reprezentații fiecăreia, au depus o coroană de flori la umbra Crucii Monument spre aducerea aminte și pomenirea celor care își dorm somnul de veci, având numele scris spre veșnicie în piatra monumentului. 

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu

You may also like...