Simpozion Județean dedicat Sfinților Martiri Brâncoveni

În contexul Anului omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, în Eparhia Romanului și Bacăului a fost organizat Simpozionul Omagial Judeţean intitulat „Sfinţii Martiri Brâncoveni – Martori şi mărturisitori”.

În contexul Anului omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, în Eparhia Romanului și Bacăului a fost organizat Simpozionului Omagial Judeţean intitulat „Sfinţii Martiri Brâncoveni – Martori şi mărturisitori”.  Acesta s-a desfăşurat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul,  în perioada 1 octombrie -10 noiembrie, în 14 instituţii de învăţământ din Bacău  (Colegiile Naționale ”Ferdinand I”, ”Vasile Alecsandri”, ”George Apostu”, ”Ion Ghica”, ”Gheorghe Vrânceanu”, ”Henri Coandă”, ”Ștefan cel Mare”, Școlile ”Al. I. Cuza”, ”Dr. Al. Șafran”, ”Constantin Platon”, ”Mihail Sadoveanu”, ”Mihai Drăgan”, ”Spiru Haret” și Palatul Copiilor), având ca parteneri Fundaţia „Episcop Melchisedec” Filiala Bacău, Parohia Ortodoxă Lazaret, Primăria Bacău şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău. Scopul proiectului a fost acela de a aduce înaintea tinerilor elevi și credincioși ai Eparhiei noastre pilda vieții ”celei mai frumoase familii românești” a Brâncovenilor.  Au fost organizate întâlniri cu tinerii pentru lămurirea unor aspecte teoretice și practice privitoare la Tainele Spovedaniei și Împărtășaniei. Elevii au putut aduce propriul prinos de cinstire Sfinților Brâncoveni în cadrul acestui simpozion, prin intermediul concursurilor de eseuri, poezii religioase și pictură, și nu în ultimul rând, participând la concursul multimedia intitulat ”File de acatist”. În cadrul acestui concurs multimedia au fost propuse secțiuni având ca scop realizarea de clipuri video despre Sfinții Brâncoveni, postere sau fotografii despre Spovedanie și Împărtășanie, creațiile fiind jurizate la Colegiul Național ”Ferdinand I” Bacău. La finalul acestui simpozion s-au numărat peste 90 de cadre didactice și 4000 de elevi participanți, dintre care 400 de elevi au fost evidențiați în cadrul concursurilor amintite. Cele mai frumoase creaţii au fost premiate în seara zilei de luni, 10 noiembrie, la Teatrul de Vară din Bacău şi vor fi prezentate publicului larg în cadrul unei expoziţii.

Evenimentul desfăşurat în seara de duminică, 9 noiembrie 2014, la Teatrul de Vară „Radu Beligan” din Bacău s-a dorit a fi festivitatea de încheiere a Simpozionului Omagial Județean ”Sfinții Martiri Brâncoveni – Martori și mărturisitori”. Pe parcursul a două ore, spectatorii au vizionat filmul care a evocat jertfa Sfinților Brâncoveni, realizat de Fundaţia „Episcop Melchisedec” Filiala Bacău şi au fost încântaţi de balada populară „Constantin Brâncoveanul”, pe versuri de Vasile Alecsandri , interpretată de grupul de muzică psaltică Filomelos din Oneşti, dirijat de doamna preoteasă Paula Cautiş. Momentul culminant al serii a fost punerea în scenă a piesei de teatru „Plecare fără de sfârşit” de actorii de la Compania de Teatru „Civic Art” din Bucureşti. Piesa a adus în atenţie ultimele momente din viaţa Sfântului Domnitor Constantin, petrecute într-una din celulele închisorii „Ediculé” din Istambul, cu puţin timp înaintea decapitării sale, a fiilor săi şi a sfetnicului Ianache Văcărescu. Scenariul și regia au aparţinut actorului Marian Ciripan, care l-a nterpretat pe sfântul voievod martir Constantin Brâncoveanu alături de actorii Cristina Moldoveanu, în rolul doamnei Marica Brâncoveanu, Corneliu Jipa, în rolul stolnicului Cantacuzino și Cristian Dionisie, în rolul trimisului sultanului, Imbrohorul Kuciuk Selin.

Seara cultural-religioasă s-a încheiat cu rostirea cuvântului de binecuvântare şi învăţătură al Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul care a numit evenimentul ca fiind ”o veritabilă cateheză culturală, o mărturisire de credinţă ortodoxă, dar şi o lecţie de patriotism autentic”.

You may also like...