Simpozion la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău

Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită la Bacău printr-un simpozion  organizat vineri – 23 ianuarie, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu“. Cu acest prilej a fost expus un referat de către părintele protopop Costică Busuioc, delegatul Întâstătătorului Eparhiei Romanului şi Bacăului.

Aniversarea a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost marcată în ziua de 23 ianuarie 2014, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu“ din Bacău, printr-un simpozion. Delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a fost părintele Costică Busuioc, protopop al Protopopiatului Bacău.

În cadrul manifestării, la care au participat numeroase personalităţi din urbea băcăuană, părintele protopop Costică Busuioc a prezentat o comunicare cu tema „Biserica Ortodoxă şi Unirea Principatelor Române”. Astfel, a fost reliefată contribuţia Bisericii Ortodoxe la actul de unitate naţională, ce s-a împlinit la 24 ianuarie 1859.

„Biserica a fost cea care a născut ideea de unitate de limbă şi de neam. Contribuţia Bisericii Ortodoxe Române la evenimentul de acum 156 de ani este una aparte. Mitropolitul Sofronie Miclescu a fost unul dintre marii mitropoliţi care au păstorit Biserica din Moldova şi a avut un rol esenţial la Unirea Principatelor din anul 1859. El a prezidat lucrările Divanului ad-hoc al Moldovei, la care a mai participat şi episcopul de Huşi, Nectarie, precum şi episcopul Ghenadie. Cu toţii l-au arătat pe cel care putea să conducă destinele celor două principate spre o Românie modernă. Unitatea croită de români la jumătatea sec. al XIX-lea este o binecuvântare pentru acest popor. El şi-a făgăduit şi împlinit marele destin. Mai întâi punctăm Războiul de Indepedenţă de la 1877, iar apoi transformarea Românei în Regat (1881), recunoaşterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885), Unirea de la 1918 şi organizarea Bisericii noastre ca patriarhat în anul 1925. Acestea sunt câteva lucruri care reprezintă pentru noi o câştigare a respectului ca neam faţă de celelalte popoare ale Europei, dar în acelaşi timp şi de unitate a frăţietăţii noastre în faţa lui Dumnezeu”a

Pe lângă prezentarea altor comunicări, programul a mai cuprins un repertoriu al Ansamblului folcloric „Teişorul” al Colegiului Naţional de Artă „George Apostu” din Bacău, precum şi o paradă cu uniforme militare din vremea lui Cuza.

You may also like...