Simpozion omagial privind personalitatea Sf. Ioan Gură de Aur

Duminică – 22 noiembrie 2015, ora 17.00, la Parohia Ortodoxă Lazaret din Bacău, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în Protopopiatul Bacău a avut loc o altă serată cultural-duhovnicească dedicată operei și personalității Sfântului Ioan Gură de Aur, omagiat în anul 2015 conform hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

DSC02384
DSC02396
DSC02401
DSC02413

Întâlnirea a debutat cu vizionarea unui film de prezentare a vieții marelui ierarh, intitulat ”Sf. Ioan Gură de Aur – chipul păstorului desăvârșit”, realizat de către membrii Sectorului Cultural al Parohiei Lazaret, în lectura d-nei Pișcu Carla. În acest film documentar au fost evocate cronologia vieții, principalele evenimente din timpul arhipăstoririi sale, momentele legate de sfârșitul suferit în exil, precum și aspecte referitoare la stilul literar al scrierilor, caracteristicile predicilor, actualitatea mesajului, gândirea teologică a lui Ioan Hrisostom, etc.

După acest moment a urmat prezentarea a două referate de către preoții invitați în cadrul simpozionului, respectiv Pr. Abageru Constantin de la Parohia ”Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Bacău, cu tema ”Aspecte practice ale vieții de familie în operele Sf. Ioan Gură de Aur” și Pr. Zamfir Alexandru, consilierul Sectorului Administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, având ca subiect ”Sf. Ioan și Liturghia sa”.

Prima temă dezbătută a pus în lumină actualitatea învățăturilor adresate de Sf. Ioan Hrisostom familiilor din timpul său, sprijinite pe citate extrase din cuvântările sale, care răspund totodată nevoilor familiei creștine de astăzi. Respectarea valorilor creștine de către soți în cadrul familiei, sporirea dragostei și săvârșirea virtuților, precum și atingerea scopului căsătoriei – mântuirea – au fost câteva din cele expuse de către părintele Abageru.

În ceea ce privește Liturghia Sfântului Ioan, părintele Zamfir Alexandru a accentuat importanța participării credincioșilor la această slujbă care actualizează în mod nesângeros întreaga jertfă răscumpărătoare a lui Hristos. Sfinția sa a îndemnat pe enoriași ”să numere timpul care se scurge, nu doar în mod convențional (zile, luni și ani), ci mai ales după zilele în care participă și se împărtășesc în cadrul Liturghiei”, subliniind totodată bucuria lui Hristos de a Se dărui credincioșilor sub forma Trupului și a Sângelui Său, în schimbul unei vieți curate din partea noastră.

Întâlnirea a avut și un caracter interactiv, prin faptul că participanții au primit din partea preoților de la biserica Lazaret părintele paroh Marius Iacobeanu și părintele Eugen Ciuche, ”o serie de premii constând în Biblii, cărți duhovnicești și reviste de spiritualitate, în urma răspunsurilor date la întrebările privind viața și activitatea Sfântului Ioan, conform celor prezentate în cadrul simpozionului” – a subliniat părintele Marius Iacobeanu.

You may also like...