Simpozion pe tema libertății sufletului
Centrul de zi „Izvorul Tămăduirii” Bacău, din cadrul Asociației Socio-Medicale Siloam, a participat joi, 1 noiembrie, la Simpozionul desfășurat la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, cu tema „Școala – principalul mijloc de păstrare a libertății sufletului în mediul oprimant”.
In perioada 1-2 noiembrie 2018 s-a desfășurat simpozionul, cu participare internațională, pe tema „Școala – principalul mijloc de păstrare a libertății sufletului în mediul oprimant”. Proiectul a fost finanțat de Primăria Municipiului Bacău și Asociația Tart, având ca parteneri: Penitenciarul Bacău, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Universitatea „Vasile Alecsandri” și Colegiul Național al Asistenților Sociali –Filiala Teritorială Bacău.
Printre invitații din prima zi de activitate s-a numărat și Centrul de zi pentru prevenire, evaluare și consiliere anti-drog, „Izvorul Tămăduirii” Bacău. Astfel, părintele Liviu Burlacu, coordonatorul Centrului, de asemenea, manager și director de program la Centrul pentru sănătate Oxigen, s-a numărat printre cei care le-au vorbit participanților prezenți în aula Universității „Vasile Alecsandri”, prezentând activitatea celor două centre ce vin în ajutorul persoanelor dependente de alcool, drog și alte substanțe psihoactive. Toate aceste prezentări, care au avut în prim plan colaborarea fructuoasă a diverselor instituții și asociații locale cu Penitenciarul Bacău, s-au dorit a fi și o enunțare a unor modele de bună practică în redobândirea și păstrarea unei libertăți a sufletului într-un mediu privativ, oprimant.
În acest context, este lesne de înțeles prezența la simpozionul găzduit de Universitate, a unui grup de tineri și femei, care, la ora actuală, își ispășesc pedeapsa, pentru faptele săvârșite, în Penitenciarul Bacău.
De salutat demersul, realizat cu sprijinul și implicarea directorului Penitenciarului Bacău – Dl Sorin Dîrțu și a directorului adjunct – Dna Geanina Ștefan, care își propune, alături proiecte și colaborări cu instituții și asociații băcăuane, cum ar fi: Teatrul Bacovia, Inspectoratul Școlar Județean sau Centrele: „Izvorul Tămăduirii” și „Oxigen”, să ofere șansa unei mai bune reinserții sociale și o diminuare a ratei de recidivă prin programe care să vină în sprijinul deținuților.