Simpozionul Județean „Sfântul Ioan Gură de Aur – model de dascăl creștin”

Sâmbătă, 14 noiembrie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a avut loc în Protopopiatul Bacău, la Școala generală „Spiru Haret” din municipiu, Simpozionul Județean „Sfântul Ioan Gură de Aur – model de dascăl creștin”.

dsc_0779
dsc_0807
dsc_0820
dsc_0825
dsc_0831
dsc04012
dsc04059
rugaciune_pt_victimele_colectiv_si_franta

Acest simpozion face parte din seria activităților dedicate „Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și a marilor păstori de suflete din eparhii și Anului omagial al misiunii mănăstirii și parohiei” și s-a desfășurat la inițiativa APRB (Asociația Profesorilor de Religie din Bacău) în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Inspectoratul Școlar Județean Bacău și Școala Gimnazială „Spiru Haret” Bacău.

Fiind dedicată Sfântului Ioan Gură de Aur, activitatea cultural-educativă a debutat cu participarea invitaților și a profesorilor de religie la Sfânta Liturghie oficiată în Biserica „Sfântul Ioan” din Bacău de către preoții profesori de religie şi parohi din vecinătatea şcolii sub protia părintelui protopop Costică Busuioc, apoi a continuat la Școala Generală „Spiru Haret” unde a avut loc deschiderea festivă a lucrărilor simpozionului. Lucrările propriu-zise au debutat cu cuvântul de bun-venit adresat participanţilor de către PC părinte inspector Ionuţ Căsăneanu, ce şi-a mărturisit speranţa ca acest simpozion să fie o reuşită şi să evidenţieze importanţa orei de religie şi a profesorilor de religie în cadrul comunităţii.

 

În prima parte a Simpozionului, după ce mai întâi toți cei prezenți au ținut un moment de reculegere în amintirea victemelor de la clubul bucureștean Colectiv, au conferențiat domnul Prof. univ. dr. Constantin Cucoș, care a vorbit despre „Complementaritatea și continuitatea dintre Școală și Biserică privind formarea religioasă”, domnul Nicu-Romeo Moșoiu, consilier al ministrului (MECȘ) care a vorbit despre implicarea profesorului de religie în activitățile extrașcolare, despre relația dintre profesor, elev, școală și biserică și despre rolul APRB între celelalte asociații profesionale  și domnul Conf. dr. univ. Jicu Adrian care a vorbit despre expresivitatea literară a textului hrisostomian. Delegat din partea Centrului eparhial la acest eveniment a fost părintele Valentin Băltoi, consilier cultural, care a dat citire lucrării „Aspecte ale gândirii teologice a Sfântului Ioan Gură de Aur”, ce îl are ca autor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.

În partea a doua a întâlnirii au avut loc dezbaterile pe secțiuni în care toți cei prezenți au discutat pe marginea textelor unor lucrări științifice apărute în volumul „Sfântul Ioan Gură de Aur-model de dascăl creștin”. Astfel, lasecțiunea I s-a discutat despre Actualitatea învățăturii Sfântului Ioan Gură de Aur, iar la secțiunea a II-a s-a dezbătut problema Activității extraccuriculare desfășurate în partenerit cu parohia și/sau mănăstirea, bune proctici de înnoire duhovnicească. Reprezentativ pentru partea a doua, a secţiunilor, a fost intervenţia doamnei profesoare Livia Liliana Sibişteanu, care a coagulat într-un dialog constructiv punctele de vedere a celor ce au ţinut să îşi exprime esenţa materialului propus pentru publicare în volumul sintetizator al simpozionului.

„Am venit cu mare drag la acest simpozion pentru a ilustra prin expunerea mea legătura care există între Biserică și Școală. Chiar și la nivel universitar trebuie să vedem legătura care există între aceste instanțe ale formării omului, Biserica și Școala, pentru a spiritualiza și culturaliza persoana umană. Este foarte important ca toate nivelurile de ordin educațional să se implice pentru a evidenția în aceste vremuri destul de destructurante importanța pe care o are discursul religios în amprentarea de ordin spiritual, pentru că avem nevoie în continuare de personalități bine conturate din perspectivă religioasă, lingvistică, istorică, geografică etc. Ori religia este un ax valoric ce ne reunește și ne poate ține treji și în același timp uniți pentru a răzbate în vremurile actuale și cele care vor veni”a spus domnul profesor Constantin Cucoș.
„Întâlnirea de astăzi organizată de APRB a fost deosebit de importantă deoarece au fost abordate teme de actualitate și mai ales am discutat despre rolul profesorului de religie în școală. Am discutat despre rolul APRB ca asociație profesională așa cum există de altfel în sistemul de învățământ românesc și alte organizații profesionale. Am văzut la Bacău mult entuziasm în rândul profesorilor și a celor care doresc ca ora de religie să fie predată flosind metode moderne, am văzut profesori implicați care au multe activități în școlile lor, dezvoltă multe întâlniri cu elevii și de asemenea am constatat că împreună asociațiile profesorilor de religie doresc să întărească rolul educației religioase în formarea tinerilor din școala românească”a subliniat domnul consilier Romeo Moșoiu.

„Simpozionul de astăzi este primul de acest fel pe care Asociația Profesorilor de Religie din Bacău pusă sub acrotirea Sfintei Parascheva l-a desfășurat anul acesta. Sperăm să fie de bun augur și, în același timp, să fie un imbold care să ne motiveze în organizarea cât mai multor activități de acest fel. Suntem recunoscători profesorilor care au conferențiat astăzi și ne manifestăm recunoștința față de sprijinul pe care ni l-a acordat Arhiepiscopia Romanului și Bacăului”, a declarat doamna Teodora Plăeșu, președinte al APRB.

You may also like...