Sinaxă monahală mitropolitană la Putna, în contextul anului comemorativ al mărturisitorilor din închisorile comuniste

Stareții și starețele mănăstirilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului participă la lucrările Sinaxei monahale mitropolitane a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei desfășurate anul acesta la Mănăstirea Putna, în perioada 20-21 septembrie. Alături de ierarhii eparhiilor din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a fost și Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

mp5
mp1
mp2
mp3
mp4
Miercuri, 20 septembrie, la Mănăstirea Putna a avut loc deschiderea lucrărilor Sinaxei monahale mitropolitane, tema de anul acesta fiind „Mărturisitorii din închisorile comuniste. Modele de mărturie creștină pentru monahii de astăzi”.
Lucrările sinaxei monahale s-au desfășurat în sala de conferințe a Mănăstirii Putna, de față fiind și ierarhii din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Din partea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au participat 28 de stareți și starețe sub coordonarea Preacuviosului Părinte Arhim. Pimen Costea, Vicar eparhial și a Preacuviosului Părinte Arhim. Serafim Huzdup, consilier eparhial.
După rugăciunea de binecuvântare, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de întâmpinare stareților și starețelor prezenți la eveniment. În continuare, arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, a prezentat referatul cu tema „Mărturisitorii din timpul comunismului”, iar arhim. Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria, referatul cu tema „Experiența suferinței ca mijloc de sporire duhovnicească a mărturisitorilor Ortodoxiei”. După susținerea lucrărilor și a discuțiilor pe marginea referatelor, participanții la Sinaxa mitropolitană au luat parte la slujba Vecerniei și a Acatistului.
Joi, 21 septembrie, în cadrul aceleiași întâlniri, Monahia Evloghia Chirvase, stareța Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” – Diaconești, din ținutul moineștean al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, va susține referatul cu titlul „Ioan Ianolide, un isihast după gratii”.

You may also like...