Sinaxa preoților coordonatori ai Centrelor de Catehizare pentru Copii din Protoieria Bacău

Joi, 17 martie 2022 în săptămâna a doua a Postului Mare, la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Bacău a avut loc sub protia părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, Sinaxa preoților coordonatori ai Centrelor Catehetice pentru Copii, înființate în cadrul parohiilor păstorite de către slujitorii sfintelor altare ale Protoieriei Bacău. În a doua parte a zilei, preoții prezenți s-au deplasat la Grupul Industrial Aeronautic Aerostar din Bacău pentru a vizita linia de producție a pieselor pentru aparatele de zbor și hambarele pentru reparații ale aeronavelor. 

La parohia băcăuană, programul slujirii a debutat cu slujba aghezmei mici, urmată de Taina Sfântului Maslu în cadrul căreia s-au rostit și rugăciunile de pace alcătuite de către ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române ca parte a programului de solidaritate duhovnicească elaborat de către Protoieria Bacău și intitulat „Să ne rugăm pentru Pacea lumii!”. 

Cuvântul adresat mulțimii de credincioși adunați pentru a lua parte la Sinaxa preoților, a aparținut părintelui Bogdan Antohi, slujitor al parohiei care a găzduit evenimentul. Având în vedere faptul că anul 2022 a fost dedicat de către Sfântul Sinod ca fiind Anul Omagial al importanței rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, expunerea părintelui Bogdan a făcut referire la rugăciunea omului în vremuri de întristare și modul de adresare prin aceasta înaintea lui Dumnezeu, precum și la viața duhovnicească trăită de către om ca mijloc de sfințire a timpului pe care îl avem disponibil pentru a ne pregăti mântuirea sufletului.

După aceasta, părintele protoiereu a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, care apreciază activitatea catehetică derulată cu tinerii de către preoții Protoieriei Bacău și totodată sprijină fiecare astfel de demers. Ca semn de recunoștință pentru întinerirea activității catehetice din această parohie părintele protopop a oferit din partea ierarhului, celor doi preoți ai parohiei, câte o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva pe Tron, asemenea celei care se află în Catedrala Arhiepiscopală a Centrului Eparhial.

De asemenea, părintele paroh Iulian Popa alături de părintele Bogdan Antohi, au prezentat cartea de rugăciuni apărută la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, pentru a le avea ca armă a dreptății și a păcii mereu la îndemână atunci când sufletul are nevoie de mângâiere și comunicare cu Creatorul. Rugăciunile așternute în cuprinsul cărții au fost compuse de către Înaltpreasfinția Sa, ca semn al dragostei și preocupării pe care ierarhul o manifestă întotdeauna pentru fii duhovnicești pe care îi are în arhipăstorire. 

Spre finalul primei părți a zilei, a fost binecuvântat și inaugurat Centrul Catehetic pentru Copii „Sfântul Paisie de la Neamț” care va avea locația în casa de prăznuire a parohiei. În cadrul centrului ocrotit de sfântul isihast, tinerii parohiei vor avea parte de felurite activități precum cerc de pictura, ore de cateheză, educație nonformală, excursii și jocuri menite toate spre a crea o legătură de prietenie cu preotul lor, dar și pentru a apropia sufletul copiilor de Dumnezeu prin activități specifice vârstei lor. 

La agapa creștină care a urmat activităților derulate la complexul parohial, domnul Vlad Țuțurlan, președintele ASCOR Bacău, a prezentat preoților proiectul catehetic „Caravana ASCOR – pe urmele Prietenului tuturor!” Acest proiect mitropolitan are ca temă „Tinerețea, timpul marilor alegeri!” prin care asociația studențească dorește să familiarizeze tinerii cu textul Sfintei Scripturi prin oferirea acestor cărți sfinte ca îndreptar pe calea cea dreaptă și ca un mijloc de a le arăta suportul pe care biserica îl oferă în dezvoltarea lor armonioasă.

În a doua parte a zilei, grupul de preoți alături de părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche s-a deplasat la Aerostar S.A. Bacău pentru a vizita compania și halele de producție ale acesteia. Această vizită este rodul unui parteneriat dintre Protoieria Bacău și Aerostar S.A. menit să mediatizeze și promoveze această companie în rândul comunităților parohiale pentru a cunoaște activitatea lor și pentru a mijloci prin aceasta posibile locuri de muncă pentru cetățenii băcăuani. La sosirea în cadrul instituției, preoții au fost întâmpinați de către domnul dr. ing. Dan-Paul Mălin Popa și domnul Victor Laslău cu un cuvânt de Bun venit și un scurt istoric al companiei care anul viitor va sărbători 70 de ani de activitate neîntreruptă. 

Compania Aerostar S.A. este cea mai performantă forță din industria aeronautică română și de asemenea este cel mai mare angajator din Bacău și unul dintre cei mai mari din regiunea de dezvoltare Nord-Est, având o pondere foarte mare a exporturilor și fiind cel mai mare pol financiar pentru orașul Bacău. După un scurt instructaj de protecție, preoții au fost invitați spre a vizita linia de producție a pieselor aeronavelor, dar și pentru a vizita halele în care avioane din întreaga lume vin pentru a efectua reparațiile la termen. În urma vizitei slujitorilor, fiecare preot coordonator de centru catehetic va putea veni alături de grupul de copii pentru a repeta vizita și pentru a bucura copiii cu o experiență inedită în viața lor. 

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu

You may also like...