Slujba Canonului cel Mare oficiată de IPS Părinte Ioachim la Biserica ”Sf. Dumitru”- Narcisa Bacău
Băcăuanii s-au rugat alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim la Biserica ”Sf. Dumitru” Narcisa, în cea de-a doua seară a Canonului cel Mare.
Marți – 15 martie 2016, sute de băcăuani şi-au plecat genunchii rostind la unison “Milueşte-mă Dumnezeule, milueşte-mă” alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, cântând dimpreună cu preoţii “Cu noi este Dumnezeu, înţelegeţi neamuri şi vă plecaţi…”
Frumusețea cântărilor și bogăția de înțelesuri duhovnicești a acestora au fost explicate celor prezenți, la sfârșitul slujbei de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, care a rostit și un cuvânt despre rolul postului în viața creștinului. Plecând de la meditația pe care a scris-o la Duminica Izgonirii lui Adam, una dintre cele mai cuprinzătoare, complete și complexe definiții a postului ”A posti înseamnă metanoia/ A posti înseamnă să-ți tai voia;/A posti înseamnă înfrânare…”, ierarhul i-a îndemnat pe oameni să conștientizeze importanța postului în viața oricărui creștin.
La rândul său, preotul paroh Ioan Pleșcău a prezentat credincioșilor ”Panteonul sufletului meu – portrete de preoți, monahi și monahii”, carte semnată de Arhiepiscopul Ioachim Giosanu, ce însumează chipurile de lumină ale unor personalități ale vieții bisericești românești și universale, pe care ierarhul Romanului și Bacăului i-a cunoscut de-a lungul experienței sale monastice în țară și peste hotare.
Această lucrare este cea mai recentă apariție la Editura ”Filocalia”, continuând seria lucrărilor ierarhului de la Roman, fiind publicată în Colecția Catehetica alături de „Creștinismul abia începe” și „Biserica și transfigurarea timpului”. Volumul a fost distribuit, prin implicarea parohiei ”Sf. Dumitru”, creștinilor prezenți la slujbă, fiind nu doar o lectură bine-primită pentru perioada postului, ci și un îndrumar și îndreptar de viață pentru cei care doresc să cunoască figurile unor oameni care constituie modele duhovnicești, fiind ”corifei ai Ortodoxiei”. (pr. Constantin GHERASIM)