Slujbă de comemorare pentru eroi şi final de program duhovnicesc-cultural la Parohia Mărgineni

Programul duhovnicesc-cultural din perioada 21-24 iulie, pe care Protoieria Bacău l-a organizat cu prilejul împlinirii a 30 de ani de activitate neîntreruptă a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”– Filiala „Col. Corneliu Chirieș” a județului Bacău, face parte din proiectul Anului Omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, intitulat „Eroi au fost, Eroi sunt încă”, scopul acestui parteneriat fiind acela de a identifica eroii și monumentele dedicate lor, dar și promovarea în rândul tinerei generații a importanței cinstirii eroilor și a înaintașilor.

Programul duhovnicesc comemorativ a debutat joi, 21 iulie 2022, la Parohia Nănești (Parincea) cu oficierea Sfintei Liturghii și cu resfințirea Monumentului Eroilor din curtea bisericii satului.

Vineri, 22 iulie, la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului, din comuna Mărgineni, cu prilejul Hramului Paraclisului „Sf. Mironosiță și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena”, în ziua în care Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Bacău „Colonel Corneliu Chirieș” a împlinit 30 de ani de la reînființare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, apreciind activitatea neîntreruptă de la reînființarea Asociaţiei din data de 22 iulie 1992, a binevoit a acorda cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului pentru mireni, Ordinul „Melchisedec Ștefănescu”.

Distincţia a fost înmânată președintelui Filialei, Dănuț Voicu, care a mai primit și „Medalia Episcopului Melchisedec”, însoțită de insigna Ordinului „Melchisedec Ștefănescu”, precum și o „Distincție de vrednicie”, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru promovarea valorilor spirituale, culturale şi tradiţionale ale neamului românesc. Aceeași „Distincție de vrednicie” a fost înmânată și prim-vicepreședintelui Filialei, Cristinel-Dumitru Aioanei.

Evenimentele acestui program comemorativ s-au încheiat duminică, 24 iulie, în Parohia Mărgineni, unde s-a desfăşurat o procesiune, plecând de la Biserica „Sf. Gheorghe” din Mărgineni și încheindu-se la Monumentul Eroilor căzuţi pe fronturile celor două războaie mondiale, dedicat şi Zborului Marii Uniri din 1918.

La eveniment au fost prezenți, alături de părintele Eugen-Ciprian Ciuche, protoiereu al Protopopiatului Bacău, părintele secretar Ciprian Olteanu, preotul paroh Nicolae Bucovineanu, maica stareţă, stavrofora Magdalena Budeanu, împreună cu soborul de maici de la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” Valea Budului, preoţi şi credincioşi din localităţile învecinate, doamna Bogdana Mihaela Burlaciuc, director al Şcolii Gimnaziale „Alexandru Piru” Margineni, precum şi alte cadre didactice, domnul Dorian Constantin Pocovnicu, primarul interimar al comunei Mărgineni şi președinte de onoare al Filialei Bacău, domnul Dănuț Voicu, președintele Filialei, domnul Cristinel Dumitru Aioanei, prim-vicepreședinte, precum și alţi membri ai Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria, Filiala Bacău „Colonel Corneliu Chirieș”.

La monumentul Eroilor neamului românesc, preoții alături de credincioși au intonat Imnul Național „Deșteaptă-te, române!” după care s-a săvârșit un Trisaghion pentru sufletele celor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, pentru libertatea și demnitatea poporului român.

La finalul slujbei, părintele protoiereu a ținut un cuvânt prin care a adus credincioșilor la cunoștință scopul evenimentelor din această zi , prilejuite de încununarea celor trei decenii de activitate ale Asociației Naţionale Cultul Eroilor: „Vă mulţumim că ţineţi aprinsă flacăra cinstirii eroilor! Astăzi am văzut la Sf. Evanghelie patru prieteni, patru brancardieri duhovniceşti care au dus un paralitic în faţa lui Hristos, iar El văzând credinţa lor l-a vindecat, spunându-i: Îndrăznește, fiule! Iertate sunt păcatele tale! Cred că Asociaţia „Cultul Eroilor” se numără printre puţinele asocitaţii şi instuţii din ţară, care, alături de Biserica Ortodoxă duc pe tineri în faţa monumentelor, cum au dus aceşti patru prieteni pe paralitic în faţa lui Hristos, organizând astfel de evenimete prin care în mod public cinstim pe cei care au lăsat casă, familii, ţarini şi interese personale, jertfindu-şi viaţa”.

În continuare, domnul Dorian Constantin Pocovnicu, primarul interimar al comunei Mărgineni a mulţumit tuturor instituţiilor implicate care au răspuns cu promptitudine acestei activităţi, cu dorinţa de a organiza pe viitor cât mai multe evenimente de această natură comemorativă.

Președintele Filialei, domnul Dănuț Voicu, a mulţumit în numele Biroului executiv tuturor instituţiilor pentru invitaţie, găzduire şi organizarea acestui eveniment, ultimul din şirul de patru zile de evenimente organizate cu prilejul împlinirii a 30 de ani de activitate neîntreruptă a Cultului Eroilor din Judeţul Bacău, desfăşurate sub oblăduirea şi sprijinul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Tot acum, domnul președinte a amintit și faptul că Biserica Ortodoxă a fost singura care după anul 1948 a continuat fenomenul de comemorare și cinstire a eroilor.

La finalul evenimentelor acestei zile, a urmat un moment dedicat distincțiilor onorifice. Astfel, domnul Dănuţ Voicu, cu participarea domnului Cristinel Dumitru Aioanei, prim-vicepreședinte al Asociației, a dăruit domnului Dorian Constantin Pocovnicu, primarul interimar al comunei Mărgineni şi președinte de onoare al Filialei Bacău, o plachetă aniversară cu prilejul împlinirii celor 30 de ani de activitate și jertfă întru cinstirea eroilor, în semn de aleasă preţuire pentru sprijinirea activităţilor dedicate cinstirii Eroilor Neamului Românesc. Aceeași plachetă aniversară a fost oferită și părintelui Nicolae Bucovineanu, paroh al Parohiei Mărgineni, domnului general de flotilă aeriană (rtr) Vasile Florea – președintele Filialei „Eremia Grigorescu” Bacău a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, domnului colonel (rtr) Costel Ciupercă, președintele Filialei „Oituz” Bacău a Asociației Naționale Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere şi doamnei Bogdana Mihaela Burlaciuc, director al Şcolii Gimnaziale „Alexandru Piru” Margineni.

În încheiere, Protoieria Bacău, Primăria Mărgineni și Şcoala Gimnazială „Alexandru Piru” Margineni, prin reprezentanții fiecăruia, au depus câte o coroană de flori spre memoria sfântă a Eroilor care s-au jertfit pentru neam, glie şi patrie.

(Pr. Mihai-Flavius Balaban)

You may also like...