Slujbă de mulțumire, la trecerea dintre ani

În noaptea dintre ani, la catedrala arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim va săvârşi slujba de mulţumire şi de binecuvântare a începutului noului an calendaristic civil.

catedrala

În noaptea dintre ani, la catedrala arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim va săvârşi slujba de mulţumire şi de binecuvântare a începutului noului an calendaristic civil. La acest moment de rugăciune, ce va începe în jurul orelor 23.00, Înaltpreasfinția Sa, înconjurat de soborul preoților din zona Romanului, va oficia Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, însoţit de rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut şi de rugăciuni la intrarea în noul an. În prima zi a anului 2015, la Catedrala din Roman va fi săvârșită Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, urmată de citirea Molitfelor Sfântului Vasile.

Pentru a se uniformiza diversele practici şi pentru a nu muta slujba Te Deum-ului din locul consacrat ei (și anume după Sfânta Liturghie) Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în şedinţa din 17 februarie 2011, ca în noaptea trecerii dintre ani să se săvârşească Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, însoţit de rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut şi de rugăciuni la intrarea în noul an. Această rânduială urmează a fi oficiată atât în catedrale şi parohii, cât şi în mănăstiri.

Alegerea Acatistului Mântuitorului nu este nicidecum întâmplătoare. Ea urmează practica Bisericii şi se înscrie în caracterul festiv al acestei zile de praznic împărătesc, în care ne amintim de momentul când Fiul lui Dumnezeu, făcut om, a primit numele de Iisus. Tocmai acest nume stă în centrul Acatistului, nume care înseamnă, în limba ebraică, “Dumnezeu mântuieşte”. Sfinţii Părinţi recenţi ai Bisericii, precum Sfinţii Ignatie al Stavropolei şi Teofan de Tambov, recomandă citirea Acatistului Mântuitorului ca pregătire sufletească pentru rostirea rugăciunii minţii, rugăciune care are în centrul ei numele Domnului Iisus Hristos. În cadrul “Slujbei ce se săvârşeşte în noaptea trecerii dintre ani”, publicată de Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, la sfârşitul condacelor şi icoaselor s-au aşezat patru rugăciuni:

  • Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul către Mântuitorul (a Acatistului),
  • Rugăciunea de mulţumire şi
  • două rugăciuni de intrare în noul an, una din tradiţia liturgică română şi slavă (cea de la Te Deum) şi
  • alta din tradiţia greacă, recent tradusă în limba română.

Această slujbă constituie, deci, un bun prilej de a solemniza în cultul public momentul trecerii dintre ani, de a mulţumi Preasfintei Treimi pentru binefacerile primite, de a cere binecuvântarea anului care începe şi de a aprofunda înţelesurile praznicului împărătesc de la 1 ianuarie, prin chemarea mântuitorului nume al Domnului nostru Iisus Hristos, Creatorul lumii şi Stăpânul veacurilor.

evidențiază un articol publicat în Ziarul Lumina.

În noaptea dintre ani, la catedrala chiriarhală ”Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman şi în multe biserici din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, se va săvârşi slujba de mulţumire şi de binecuvântare a începutului noului an calendaristic civil. În Protopopiatul Bacău, toți cei care doresc să-și petreacă noaptea dintre ani în duh de rugăciune, sunt așteptați la majoritatea bisericilor și așezămintelor monahale, după următorul program:

 

You may also like...