Slujire arhierească la hramul Parohiei Măgura II
Luni, 8 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent în mijlocul comunității credincioșilor din Parohia Măgura II, Protopopiatul Bacău, cu prilejul sărbătoririi hramului sfântului lăcaș, închinat Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan.
În cadrul Sfintei Liturghii arhierești la care au luat parte preoți din administrația Eparhiei Romanului și Bacăului, preoți din Protopopiatul Bacău, enoriași ai acestei parohii, dar și pelerini băcăuani, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit Sfânta Taină a Hirotoniei întru preot a diaconului Cornel Iftime, care își va împlini lucrarea misionară în Parohia Măgura II, precum și hirotonia întru diacon a teologului Ionuț Gogu, pe seama Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Lețcana, Protopopiatul Bacău.
Tot în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Ioachim a înălțat rugăciuni către Maica Domnului, a cărei icoană Ierusalimitissa este așezată spre închinarea pelerinilor încă din anul 2021, când a fost adusă în această parohie din Muntele Athos.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre calitatea și specificul teologic al Evangheliei Sfântului Ioan și despre învățătura mariologică care poate fi întâlnită în anumite pasaje evanghelice, despre maternitatea Fecioarei Maria și calitatea de fii ai lui Dumnezeu a tuturor credincioșilor care participă la viața Preasfintei Treimi: „Este o zi importantă din calendarul de suflet al Eparhiei noastre, mai ales că Sfântul Ioan Evanghelistul este cel mai iubit dintre evangheliști și dintre toți apostolii pe care i-a avut Biserica de-a lungul vremii, pentru că el are o teologie aparte, Biserica adăugându-i și supranumele de Teologul. El a îndrăznit, în puterea Duhului Sfânt, să vorbească despre teologia prezenței lui Dumnezeu în inima omului. Între cele șapte cuvinte rostite de Hristos pe Cruce este și acest cuvânt spus Maicii Sale, când El i se adresează cu apelativul de Mamă. Când Maica este încredințată apostolului iubirii Ioan, Mântuitorul îi spune: « Femeie, iată Fiul tău!». Ceea ce înseamnă că toți cei care credem în Iisus Hristos suntem fiii Maicii Domnului. La nunta din Cana, Maica Domnului spune nuntașilor care nu mai aveau vin: «să faceți tot ceea ce vă va spune». Iar la rugăminte Maicii, Hristos înmulțește vinul și aduce abundență la nunta respectivă. Din aceasta înțelegem că Maica a înțeles pe linie ontologică legătura dintre ea și și Fiul ei, o legătură care e greu pentru noi să o pricepem. Ca fii ai Maicii Domnului, noi suntem hristoși care au perspectiva mântuirii. Aici găsim pentru prima dată noțiunile de treime și îndumnezeire, la Sfântul Ioan în epistole. Din teologia Sfântului Ioan aflăm că trebuie să participăm la viața lui Dumnezeu. Teologia sa este abstractă, și vorbește despre posibilitatea omului de a fi părtaș dumnezeieștii firi a lui Dumenzeu”.
La finalul cuvântului, Ierarhul a vorbit despre împărtășirea din iubirea lui Dumnezeu a celor care, căutând Adevărul și mergând pe calea indicată de El, vor primi viața cea veșnică în Împărăția Cerurilor. „Sfântul Ioan a trăit cel mai mult în comparație cu ceilalți sfinți apostoli, trăind 100 de ani. Pe vremea când era tânăr, el ne vorbește despre iubirea lui Dumnezeu prin care noi trecem din lumea aceasta în transcendentul divin, dincolo de limitele și rațiunea umană. Spre bătrânețe, atunci când nu mai avea puterea să slujească și pentru că la 100 de ani nu mai avea puterea să predice, și atunci spunea doar atât: « iubiților, iubiți-vă unul pe altul ca și Hristos să vă iubească. Rămâneți întru iubirea Lui». Același lucru vă spun și eu astăzi, aceea și iubire care ne ne îndeamnă să-L descoperim pe Dumnezeu. Vă îndemn să rămâneți în ceea ce spune Hristos, respectând cuvântul Lui, mergând pe calea pe care El ne-a indicat-o, căci El este Calea Adevărul și Viața”.
Apoi, dl general în rezervă de flotilă aeriană, Florea Vasile, președintele Filialei Bacău a Asociației Veteranilor de Război, a înmânat Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim o distincție prilejuită de zilele asociației, „în semn de prețuire și considerație pentru sprijinirea activităților dedicate luptătorilor care au plecat în viața eternă”, adresând asistenței un cuvânt în care a vorbit despre cei doi stâlpi ai românității și sensul jertfei ostașului român: „Întotdeauna acest neam s-a bazat pe doi stâlpi, pe Biserică și pe Armată. Veteranii de război, pe care eu îi reprezint, întotdeauna s-au așezat pe câmpul de luptă între viață și moarte, iar între viață și moarte ei au ales jertfa, pentru a avea viață veșnică”.
Totodată, în numele rezerviștilor militari, dl colonel în retragere, Ciupercă Costel, președintele Filialei Județene a Rezerviștilor Militari, a înmânat preotului paroh Grigoraș Radu o plachetă aniversară „pentru sprijinirea activităților foștilor militari”, amintind faptul că la construcția bisericii din Măgura au fost folosite și resturi din demolările construcțiilor unor unități militare, iar din tunuri au fost făcute sfinte cruci, care au fost așezate pe biserică: „Atunci când destinele României au suferit modificări majore în funcție de gândirea globalistă și interesele marilor puteri, și armata română a fost demolată ca și clădirile ei, preotul Grigoraș Radu a folosit la construcția acestui minunat lăcaș și resturile demolărilor unor construcții din unitățile militare dezafectate. Din tunuri a făcut cruci și din cărămizi ziduri ce vor dăinui peste timp, aducând mai departe existența armatei încremenită în această construcție, ca respect al poporului român față de scutul de apărare al țării, armata României suverane”.
Părintele paroh Grigoraș Radu a mulțumit Ierarhului „pentru ajutorul pe care l-a oferit comunității parohiale de-a lungul a 20 de ani, în care i-a plămădit sufletul, i-a înălțat spiritul, l-a încurajat și i-a dăruit cea mai frumoasă demnitate din lume, aceea de a fi slujitor al comunității”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul dascălilor din Protopopiatul Bacău.