Slujire și Cateheză: Sfântul Mucenic Haralambie cinstit la Capela Penitenciarului Bacău

Vineri, 10 februarie 2023, în ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Haralambie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Capela „Izvorul Tămăduirii” din incinta Penitenciarului Bacău a avut loc de la primele ore ale dimineții un eveniment cultural-religios, în cadrul căruia au participat mai multe grupuri de persoane aflate în custodia instituției.

Delegatul ierarhului, părintele Ilarion Mâță, consilier al Sectorului Social-Filantropic și de Misiune al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și reprezentantul preoților de caritate din eparhie, a săvârșit slujba Acatistului Sfântului Haralambie, Taina Sfântului Maslu și un Trisaghion spre pomenirea celor adormiți întru Domnul, alături de părintele Daniel Mașala, capelanul Penitenciarului Bacău, alți preoți de caritate din cuprinsul eparhiei și delegatul părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, părintele Răzvan-Dimitrie Radu, asistent social al Protoieriei Bacău.

La finalul momentelor religioase, părintele consilier Ilarion a transmis din partea chiriarhului Arhierească binecuvântare și purtarea de grijă a Înaltpreasfinției Sale în rugăciunile pe care le pune înaintea Tronului Ceresc spre mântuirea și izbăvirea din rele a celor care vremelnic sunt beneficiari ai instituției penitenciare. După aceasta, părintele Răzvan a prezentat grupului de tineri prezenți o cateheză ce a avut ca temă „Rugăciunea liturgică și rolul participării credincioșilor la slujbele bisericii”. 

În cateheza susținută, părintele asistent a subliniat importanța legăturii dintre rugăciunea particulară și cea de obște, cele două fiind complementare și ambele ajutând omul să păstreze o legătură neîncetată cu Dumnezeu. Tot prin prisma prezentării, auditoriul a căpătat noi informații cu privire la temeiurile Sfintei Liturghii și la faptul că fiecare slujbă a bisericii are o rânduială bine stabilită, rolul preotului fiind unul bine așezat pe fundația Sfintelor Scripturi și a canoanelor Sfinților Părinți. 

În cadrul acestei zile de pomenire a Sfântului Haralambie, ostenitor și jertfitor în temnițele păgâne, au ajutat și participat de asemenea și personal din cadrul instituției gazdă. În mijlocul celor prezenți a fost și domnul comisar șef de poliție penitenciară Cătălin Remus Pavăl, directorul penitenciarului, dar și specialiști ai Sectorului Educație și Asistență Psihosocială, director adjunct Educație și Asistență Psihosocială – inspector de poliție penitenciară Andrea Ardeleanu.

La finalul întâlnirii, părintele Daniel Mașala, în cuvântul său, a adus aminte de contextul Anului Omagial 2023, în cadrul căruia au avut loc acesta manifestări și a evidențiat buna colaborare pe care Penitenciarul Bacău o are cu Protoieria Bacău în activitățile menite să susțină și îmbunătățească viață oamenilor care din diferite pricini se află în aceste momente în cadrul instituției. De asemenea, părintele Daniel a menționat și celelalte prilejuri cu care cele doua entități au colaborat de-a lungul timpului în diferite proiecte precum ieșirile în comunitățile parohiale sau Biblioteca Vie.

You may also like...