Sobor de ierarhi la hramul Mănăstirii Sfântului Sfinţit Mucenic Teodosie de la Brazi
Luni – 22 septembrie, în ziua pomenirii Sfântului Sfinţit Mucenic Teodosie, mănăstirea vrânceană Brazi şi-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu mai mulţi ierarhi, a sfinţit biserica mare a aşezământului monahal, cu hramurile „Pogorârea Sfântului Duh“ şi „Sfântul Mucenic Teodosie de la Brazi“, informează Ziarul Lumina.
Din soborul de ierarhi au făcut parte: IPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei; IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; PS Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor: PS Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor; PS Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal; PS Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului; PS Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. La sărbătoarea Mănăstirii Brazi au participat sute de credincioşi vrânceni care au cinstit, cu această ocazie, moaştele Sfântului Teodosie adăpostite de Mănăstirea Brazi, moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu aduse de la Bucureşti în procesiune şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Dălhăuţi din Vrancea.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Teofan a vorbit despre viaţa Sfântului Teodosie care este ocrotitorul eparhiei de la curbura Carpaţilor, dar şi al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei al cărei arhipăstor a fost. „Astăzi, Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte pe Sfântul Mare Mitropolit al Moldovei Teodosie. A avut în viaţă un pelerinaj plin de bucurii duhovniceşti şi plin de ispite venite din partea celor de aproape şi a celor de departe. A fost alungat, închis, batjocorit şi, în cele din urmă, a fost decapitat. A fost ucis pentru că nu a dorit să ofere pe mâna păgânilor, care invadaseră ţara şi jefuiau de-a lungul şi de-a latul ei odoarele sfinte ale Bisericii. A socotit că este mai bine să îşi verse sângele decât să fie pângărite şi distruse lucrurile sacre ale Bisericii lui Hristos. Pentru aceasta a suferit moarte martirică“, a spus IPS Teofan.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, l-a hirotesit întru protosinghel pe ieromonahul Arsenie Ţicău, duhovnicul Mănăstirii Brazi, şi i-a oferit stavroforei Eusebia Taşcă bastonul de stareţă a aşezământului monahal. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a dăruit ierarhilor prezenţi, oaspeţilor din ţară şi din străinătate câte o cruce de binecuvântare şi o icoană cu chipul Sfântului Sfinţit Mucenic Teodosie, a transmis Dragoş Olteanu, consilier media eparhial.
Noua biserică a Mănăstirii Brazi a fost ridicată în perioada 2010-2014, piatra de temelie fiind pusă pe 21 septembrie 2010. Locaşul de rugăciune urmează să fie împodobit şi cu pictură.