Spectacolul „Dragoste de patrie, de neam și de credință strămoșească” în cadrul Proiectului Național Catehetic al Parohiei Luncani
În contextul „Anului omagial al pastorației românilor din afara României”, vineri 5 martie 2021, la Școala Gimnazială Lespezi din comuna Gârleni, județul Bacău, s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, un inedit spectacol, parte integrantă a Proiectului Național Catehetic „Biserica- familia românilor de pretutindeni” desfăşurat de către Parohia Luncani.
În cadrul acestei acțiuni, la inițiativa părintelui Adrian Grigoraș, slujitor la Parohia Luncani, coordonator al proiectului catehetic, cu sprijinul, dăruirea și implicarea doamnei preotese Gînju Anamaria Domnina, profesor de limba engleză și italiană în cadrul Școlii Gimnaziale Lespezi, s-a derulat o activitate cultural artistică, menită a edifica legătura sfântă dintre viața familiei creștine și viața Bisericii, dintre educația copiilor și frumusețea persoanei umane, creată după chipul lui Dumnezeu.
Astfel, într-o atmosferă de gală, elevii au adresat un mesaj de întâmpinare și prietenie copiilor din parohia Maica Domnului „Prodromița”, din localitatea Abano Terme, Padova, Italia, aflați în păstorirea părintelui paroh Costel Evghenie Calanciuc, în speranța că acesta le va ajunge la suflet și că într-o bună zi se vor reîntâlni în țara noastră frumoasă și sfântă.
Ca urmare a acestui proiect de comunicare, schimb de experiență și trăiri prin imagini, sunet și film, emoționate, elevele prezentatoare au depus mărturie vie: „Suntem foarte bucuroase că putem participa la această minunată activitate în cadrul proiectului Biserica- familia românilor de pretutindeni. Sperăm ca aceste cântece și poezii să vă încânte, să simțiți un dor adânc de țară, și să nu uitați până în ultima clipa a vieții voastre de unde ați plecat. Vă urăm o primăvară frumoasă iar Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă ofere tot ceea ce este mai frumos pe lume”.
Scopul acestui eveniment artistic, este de a crea o punte de legătură între cele 2 grupuri de copii implicate în proiect, de a li se dezvolta creativitatea, de a se apropia mai mult de părinții și de bunicii lor și de a le insufla copiilor iubirea de neam și de patrie, de locurile natale și de credința strămoșească.
Pe ideea înfrățirii între membrii comunității de aici și a celor din diaspora întregul eveniment a fost fotografiat, filmat și ulterior transmis în mediul online spre bucuria sufletească a celor care vor viziona acest spectacol deosebit.
La finalul evenimentului, părintele Grigoraș Adrian a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru binecuvântare, copiilor pentru implicare şi doamnei preotese pentru iscusința, dăruirea și priceperea demonstrată în realizarea acestui eveniment.
(Pr. A.G.)