Stadiul construcției CMN: Care sunt principalele zone de lucru

Sute de muncitori lucrează nonstop pe șantierul de pe Dealul Arsenalului pentru a duce la bun sfârșit proiectul ce va fi sfințit duminică, 25 noiembrie 2018, de Patriarhul Ecumenic: Catedrala Mântuirii Neamului.

Catedrala-Manturii-foto-iulie-2018-4.x71918
Catedrala-Manturii-foto-iulie-2018-1-890×594.x71918
Catedrala-Manturii-foto-iulie-2018-2-890×594.x71918
Catedrala-Manturii-foto-iulie-2018-3-890×594.x71918

Turla principală
Turla principală este zona cea mai importantă a procesului de construcție datorită înălțimii la care se lucrează și a dificultății etapelor de execuție.

În prezent este finalizat planșeul din beton armat de la cota +71 metri și s-au demarat lucrările de armare pentru următorul nivel, cuprins între cotele +71 și +81 metri.

Înălțimea pe care o avea edificiul, odată cu finalizarea lucrărilor de construcție la turla principală, va fi 106 metri, acolo unde se închide cupola din beton armat și cota +120 metri acolo unde se va închide structura metalică a acoperișului, cota ce corespunde cu baza crucii.

Catapeteasma
Montarea mozaicului pe catapeteasmă a început în luna iunie. Din cei patru sute de metri care urmează să fie acoperiți cu mozaic s-a finalizat aproximativ un sfert.

În total, vor fi 45 de icoane pe patru registre. Potrivit Ing. Vasile Crăcăoanu, a fost realizat primul registru de icoane de sus și s-a început montajul pentru cel de-al doilea.

Altarul de vară
Spațiul liturgic exterior aflat în partea de vest a Catedralei se află într-un stadiu avansat de lucru.

Placa de la adâncimea de 11 metri pe aproximativ 70% din suprafață, s-au turnat majoritatea stâlpilor de rezistență iar în cel mai scurt timp se va turna primul plot din placa de la cota -4 metri. Spațiul se întinde pe o suprafață de 16.000 mp.

Montarea clopotelor
„Cele 6 clopote care care cântăresc în total 33 tone vor fi montate în turla clopotniței de pe fațada de vest, la o înălțime de 60 metri în a doua jumătate a lunii august”, a declarat pentru Agenția de știri Basilica Ing. Vasile Crăcăoanu, Consilier Patriarhal la Sectorul monumente şi construcţii bisericeşti.

În vederea pregătirii acestei etape în aceste zile are loc o premontare la nivelul 0 a structurilor metalice pe care se vor monta cele 6 clopote, structuri ce vor fi ridicate în turla clopotniță cu o macara mobilă de mare tonaj.

Clopotele Catedralei Mântuirii Neamului au fost realizate la fabrica Grass­mayr din Innsbruck – Austria, au o garanție de 15 ani și o viață apreciată la peste 400 ani.

Sfințirea Catedralei Naționale va avea loc în data de 25 noiembrie 2018. Edificiul închinat eroilor români din toate timpurile va fi sfințit în contextul sărbătoririi a o sută de ani de la Marea Unire a românilor într-un stat independent.

Sursa: Basilica.ro / Publicat de Sorin Ioniţe

Foto credit: Mircea Florescu / Basilica.ro

 

You may also like...