Sute de băcăuani, alături de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, pe ”Calea Sfinților”

Sute de credincioși din Eparhia Romanului și Bacăului au participat vineri seară, alături de Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, la procesiunea ”Calea Sfinților” organizată la Iași.

Procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, denumită generic Pelerinajul „Calea Sfinţilor“, a adunat ieri seară mii de pelerini, precum şi sute de monahi şi preoţi, informează „Ziarul Lumina”. Între aceștia sute de băcăuani care au pornit de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi de Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Ca o noutate, în acest an a fost prezent şi un pluton de militari de la Batalionul 151 Infanterie Războieni – „Lupii Negri“, precum şi muzica militară a Garnizoanei Iaşi. Alături de racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, la Pelerinajul „Calea Sfinţilor“ din acest an a fost purtată în procesiune şi racla cu osemintele a 33 de sfinţi, ce este aşezată  în timpul anului spre închinare în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precum şi icoana cu Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu, dăruită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, icoană în care se află un fragment din moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu.

Ieşirea cu sfintele moaşte s-a făcut prin poarta de lângă ”Casa Nicodim”. S-a mers apoi pe strada I. C. Brătianu, până la intersecţia cu strada Cuza Vodă, pe lângă Teatrul Naţional şi statuia lui Miron Costin. Procesiunea a continuat pe strada Cuza Vodă, până la intersecţia cu strada Armeană, pe care s-a coborât spre Biserica „Sf. Sava cel Sfinţit“, unde s-a făcut prima oprire pentru o scurtă slujbă religioasă. În continuare, s-a mers pe strada ”Costache Negri” până în dreptul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“, unde a avut loc următoarea oprire. S-a rostit şi aici o ectenie întreită, după care pelerinajul a continuat spre Catedrala Mitropolitană, pe pietonalul ”Ştefan cel Mare şi Sfânt”. La final, sfintele moaşte şi icoana cu Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu au fost aşezate din nou în baldachinul din apropierea Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Pelerinajul „Calea Sfinţilor“ se bucură an de an de prezenţa unui număr mare de pelerini atât din Iaşi, cât şi din alte părţi ale ţării. Pe tot parcursul traseului, oamenii au ţinut în mâini lumânări aprinse şi au cântat troparul Sfintei Parascheva. Un moment emoţionant a fost trăit de medicii şi mamele internate în Spitalul „Cuza Vodă“ din Iaşi. „Este prima dată când văd atât de multă lume adunată în preajma Sfintei Cuvioase Parascheva. Aşa cum au făcut şi celelalte paciente, şi eu m-am rugat pentru sănătatea copilului pe care îl voi aduce pe lume“, a spus Teodora din Iaşi. Aşezaţi pe marginea străzilor au stat copii şi bătrâni, formând un culoar de lumină pentru Ocrotitoarea Moldovei. „Am venit la acest pelerinaj, în primul rând, pentru că suntem credincioşi ortodocşi şi apoi, pentru că Sfânta Parascheva ne ajută de fiecare dată când îi cerem ajutorul. Am avut bucuria de a trece prin dreptul raclei Sfintei Parascheva“, s-a exprimat Maria din Iaşi. „Acest pelerinaj a avut o încărcătură spirituală deosebită. Am o mulţumire sufletească foarte mare pentru că am participat la acest pelerinaj“, a declarat Vasile din Cotnari.

Pelerinii Sfintei Parascheva au înveşmântat Iaşul prin rugăciunile şi prezenţa lor la Pelerinajul „Calea Sfinţilor“. Cu toţii au luat din duhul Sfintei pentru a-l duce în casele lor, ca să rodească de-a lungul vieţii, spre mântuirea sufletelor lor.

You may also like...