Tabăra de tineret «Cunoaşte-te pe tine însuţi»

In perioada 5 – 11 iulie, 2015, Parohia Ortodoxa “Lazaret” din Bacau in parteneriat cu Asociatia “Un Zambet” Bacau au organizat in cadrul Seminarului Teologic Crestin – Ortodox “Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamt, judetul Neamt tabara de vara “Cunoaste-te pe tine insuti”.

In cadrul taberei au avut bucuria participarii peste 40 de copii si tineri cu varsta cuprinsa intre 11 si 25 ani. Acestia au avut posibilitatea de a se implica in diferite activităţi specifice unei tabere crestin – ortodoxe.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
20150711_181548
DSC_0263
DSC_0264
DSC_0265
DSC_0266
DSC_0269
DSC_0276
DSC_0277
DSC_0278
DSC_0279
DSC_0281
DSC_0282
DSC_0721
DSC_0722
DSC_0723
DSC_0724
DSC_0742
pictura pe sticla2
pictura pe sticla

Temele abordate in acest an au fost prietenia si frica. In acest sens, au avut loc ateliere de lucru in cadrul carora participantii au putut constientiza care este importanta implicarii lui Dumnezeu intr-o relatie de prietenie si cum putem sa intelegem de ce este bine ca prin rugaciune sa invingem fricile care ne pun stapanire pe tot parcursul vietii. Discutiile si aprofundarile duhovnicesti din cadrul atelierelor au fost facilitate de catre un grup de formatori fiind indrumati de catre Parintele Marius Iacobeanu, paroh al BisericiiOrtodoxe “Lazaret”.

Pe langa sesiunile de lucru participantii au participat la slujba Sfintei Liturghii si la Rugaciunea de Seara, care au avut loc zilnic. Inca din prima zi, participantilor li s-a explicat o parte importanta a Sfintei Liturghii, respectiv Proscomidia si au avut ocazia sa cunoasca rolul si importanta obiectelor sfinte necesare slujirii liturgice. Tinerii care au vrut s-au spovedit si dupa pregatirea necesara s-au si impartasit cu “Trupul si Sangele lui Hristos”.

Alte activităţi relevante din cadrul taberei au fost drumetiile la manastirile din imprejurimile locului (Mănăstirea “Secu”, Mănăstirea “Sihastria”, Mănăstirea “Neamt”), la schitul “Pocrov”, la Zimbraria locului si in multe alte zone minunate. Participantii au avut ocazia sa picteze icoane pe sticla, acestia beneficiind totodata de un curs de informare si pregatire inainte de a invata sa miste, intr-un mod artistic, pensula colorata pe sticla.

Pe toata perioada taberei, copiii si tinerii au fost implicati in diferite jocuri specifice unei tabere unde au fructificat timpul pretios intr-un mod cat mai dinamic. Unul dintre jocurile cele mai captivante pentru acestia a fost “Vanatoarea de comori” unde au lucrat pe echipe, si au avut de parcurs diferite trasee si obstacole pentru a descoperii “comoara”. Ca si in alti ani, acest joc a fost o buna oportunitate pentru participanti sa se cunoasca mult mai bine, in special in sfera lucrului in echipa, socializarii, acceptarii aproapelui, s.a.

Inca din a doua seara participantii au avut parte de un foc de tabara deosebit, unde au putut canta, dansa pe muzica traditionala, spune povesti si multe alte lucruri.

Momentele artistice pregatite in cadrul taberei de catre participanti au fost deliciul ultimei seri de tabara. Pe parcursul taberei, tinerii si copiii au putut sa aleaga sa se implice in realizarea unui moment artistic, printre care teatru, dans popular, momentecomice, muzicasidesen. In seara prezentarii momentelor artistice, toti participantii au oferit bucuria descoperirii unei adevarate familii. Toti erau bucurosi unul de celalalt, iar gandul ca a doua zi vor trebui sa paraseasca tabara era singurul care le mai putea impiedica bucuria.

In cadrul taberei participantii s-au putut bucura si de prezenta parintelui director Ioan Mihoc, cel care intr-una din zile, la sfarsitul Sfintei Liturghii, a explicat tinerilor importanta intelegerii pericopelor citite la Apostol si Sfanta Evanghelie. Intr-o alta zi, parintele profesor a explicat o parte a picturii exterioare a Bisericii, aceasta fiind una deosebita prin elementele si personajele biblice pictate. Tinerii au fost captivati de cuvintele frumoase rostite de parintele profesor, acestea starnind interesul participantilor care au adresat intrebari referitoare la framantarile personale. Inainte de plecarea din tabara, participantii au putut sa se inchine la Sfintele Moaste ale Sfantului “Ioan Iacob de la Neamt”, prezente in Biserica din curtea seminarului.

Dupa sosirea in municipiul Bacau, participantii, dupa revederea cu parintii si prietenii ce ii asteptau nerabdatori acasa, au fost invitati in Biserica “Lazaret” unde s-au bucurat impreuna de imagini deosebite surprinse in cadrul taberei. La final, toti, cu lacrimi in ochi, s-au imbratisat si si-au luat la revedere, promitand ca vor repeta aceasta experienta in fiecare an.

Organizatorii doresc samultumeasca in mod special parintelui director Ioan Mihoc, de la Seminarul Teologic Crestin – Ortodox “Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamt, judetul Neamt, pentru conditiile pregatite ca tabara sa se desfasoare in cele mai bune conditii, parintilor si participantilor pentru frumoasa colaborare si experienta avuta impreuna.

preot Iacobeanu Marius

You may also like...