Tabere de vară pentru copii – un nou program al Protoieriei Bacău

În cadrul unui proiect al Protoieriei Bacău, destinat copiilor și tinerilor care participă la activitățile din Centrele catehetice și de tineret, preoții din 7 parohii băcăuane s-au întâlnit joi – 15 aprilie 2021, sub coordonarea părintelui protopop Eugen Ciprian CIUCHE, în vederea lansării primelor tabere de vară, proiectate pentru perioada iulie-august.
Programul zilei a început cu Sfânta Liturghie, săvârșită la parohia Lazaret, și a continuat cu discuții privitoare la detaliile organizării acestor tabere, după care preoții coordonatori/organizatori s-au deplasat la Poiana Sărată pentru a vedea la fața locului condițiile oferite de una dintre locațiile în care se va desfășura acest proiect.
Elementul esențial al acestui program dedicat copiilor și centrat pe nevoile reale ale acestora îl reprezintă abordarea participativă care permite tinerilor să aibă un rol activ în orice proiect al Bisericii.

Programul își propune nu doar asigurarea unei continuități în activitățile derulate, ci și încurajează tinerii să se implice în proiecte care au un impact pozitiv asupra comunității în general.
Avem în vedere totodată și includerea tinerilor cu oportunități reduse, indiferent că vorbim de obstacole sociale (cum ar fi cele de etnie – organizăm spre exemplu activități, inclusiv tabere, pentru copiii romi din Poiana Negustorului), obstacole de ordin economic sau chiar geografic; ne gândim și la copiii din zone rurale izolate, însă dorim să oferim și o altfel de recompensă copiilor care participă săptămânal sau bilunar la activitățile din Centrele noastre de tineret și Centrele catehetice (peste 20 la număr) din parohii.a precizat părintele protopop Eugen CIUCHE
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop IOACHIM programul dedicat tinerilor din parohiile Protopopiatului Bacău este structurat pe activități de tip „Școala altfel”, școli de vară, tabere de vară și tabere de iarnă, activități cu tinerii în Centre de zi, Centre pentru Tineri și Centre Catehetice, pelerinaje și excursii, seri duhovnicești, work-shopuri, ateliere de creație, activități cu caracter socio-cultural, diverse alte activități și proiecte pt copii și tineri.
Fără a minimaliza aspectul educațional și de dezvoltare personală, scopul taberelor organizate este și unul recreativ, programul fiind însă construit pe o structură liturgică și duhovnicească. Copiii vor participa la Sfânta Liturghie, vor fi în permanent dialog duhovnicesc, nu vor lipsi rugăciunea de dimineață și rugăciunea de seară, se vor bucura de întâlnirea cu sfinții prin intermediul sinaxarului și a poveștilor sau pildelor din Pateric.
Programul de tabără va fi unul personalizat pe categorii de vârstă și ținând cont de specificul fiecărui grup/fiecărei serii, presărat cu activități care stimulează aptitudinile copiilor de socializare și capacitatea de adaptare la situații noi; totul se va derula firesc, sub forma unor jocuri si ateliere interactive desfășurate preponderent în aer liber, într-o ambianță prietenoasă relaxantă și într-un cadru natural deosebit, oferit de Centrul Sfinții Martiri Brâncoveni din localitatea Poiana Sărată.
Ne adresăm nu doar copiilor care vor participa la aceste tabere, ci și voluntarilor noștri, selectați dintre tinerii din parohii, care vor învăța lucruri noi, vor dobândi abilități de comunicare și lucru în echipă, competențe organizatorice, management al resurselor, dezvoltare personală și împlinire personalăa subliniat părintele protopop.
Copiii și tinerii se vor bucura așadar de o experiență de neuitat. Vor fi foarte activi, vor avea activități indoor și outdoor, îmbinând activitățile sportive cu jocuri desfășurate în aer liber sau în interior, care necesită atenție, dexteritate și creativitate;

* * *
Programul se derulează în cadrul unui parteneriat cu Așezământul Social-filantropic de la HÂRJA, parohia Poiana Sărată (care va pune la dispoziție spațiile de cazare), diverși sponsori, cadre didactice și alți parteneri din comunitățile locale participante la proiect. Taberele se vor desfășura cu un număr redus de copii, conform recomandărilor autorităților și cu respectarea normelor Covid.
Ce ar trebui să știi dacă participi la o astfel de tabără?
Vei face drumeții (cu trasee de o oră sau trasee mai lungi), vei căuta comori, te vei orienta folosind busola, vei trăi experiențe noi, vei învăţa şi exersa jocuri nenumărate: puzzle, desen, leadership, public speaking, foc de tabără, karaoke, negociating, activități de challenge, seara talentelor, Water Fight
Vei fi premiat pentru talentele demonstrate, îndemânarea şi curajul tău la Treasure Hunt sau pentru calitățile tale de lider și om de echipă.
Vei lua parte la un foc de tabără şi vei avea parte de multe, multe alte surprize şi voie bună! Vei participa la tot felul de concursuri, ateliere duhovnicești, ateliere de creație și vizionare de filme tematice!!
Seara este dedicată și ea activităților recreative. Vei avea nenumărate jocuri interactive și te vei pregăti pentru finala Talent Show.
Toate acestea te vor ajuta să îți aduci aminte cu drag de această tabără, de vacanța ta de vară și de tot ce ai învățat! Vei ști cum să îți depășești propriile limite, cum să fii mai bun și mai altruist; vei ști la final să te bucuri mai mult de prieteniile adevărate, să apreciezi darurile primite de la Dumnezeu iar la rândul tău să dăruiești celorlalți.

 

 

You may also like...