Tristesse et deuil!

Ne exprimăm durerea pentru încercarea prin care trece poporul francez în aceste clipe în care, Catedrala Notre-Dame, unul dintre simbolurile Parisului se prăbușește în flăcări sub ochii îndurerați ai lumii întregi. Istorie și credință, tristețe și doliu marchează începutul Săptămânii Patimilor pentru toți credincioșii catolici din Franța!
Rugăm pe Bunul Dumnezeu să rânduiască astfel încât neputința omenească să nu împiedice salvarea unui patrimoniu cultural și creștin inestimabil pentru întreaga lume!

notre-dame_in_flacari
incendiu_notre-dame_din_drona

Vazând cum catedrala Notre-Dame, așezată de veacuri în inima Parisului, una dintre cele mai frumoase capitale ale lumii, part en flammes, tristețea și durerea mi-au inundat sufletul.

În seara aceasta de 15 aprilie, indictionul 2019, unul dintre cele mai importante simboluri ale creștinismului mondial trece prin catarsis.

Faptul că de sute de ori am intrat în această citadelă a spiritualității, culturii și civilizației franceze sau am trecut prin preajmă, în sejurul meu parizian, face ca acest incendiu devastator să mă cutremure și să mă pună pe gânduri. Inima mea nu poate să accepte faptul că vor dispărea pentru totdeauna numeroasele capodopere care formau patrimoniu acestei catedrale. De pildă, rațiunea nu-mi dă voie să accept că a fost mistuită de flăcări coroana de spini a Mântuitorului, la care am avut șansa să mă închin de mai multe ori (dar Dumnezeu poate face minuni, așa cum a făcut de-a lungul istoriei creștinismului cu atâtea relicve).

O, Doamne, facă-se voia Ta!

✝IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului

***

n.red. În seara zilei de 15 aprilie 2019, Catedrala Notre-Dame din Paris a căzut pradă unui incendiu devastator. Ridicată între anii 1163 și 1345, catedrala închinată Maicii Domnului este prima capodoperă a stilului gotic timpuriu. Fațada dantelată, dimensiunile impresionante și patrimoniul cultural și religios pe care îl adăpostea au făcut din Notre-Dame un simbol al Franței cunoscut pe întreg mapamondul.

You may also like...