Un album de reportaj cu valoare de document

În atmosfera caldă şi încărcată de istorie a Muzeului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, miercuri seara a avut loc lansarea impresionantului album de reportaj „Moldova bisericilor de lemn” al jurnalistei „Ziarului Lumina” Otilia Bălinişteanu, volum apărut la Editura Trinitas a Patriarhiei Române.
lansare-1_w169_h125_q100
lansare-2_w169_h125_q100
lansare-3_w169_h125_q100
lansare-4_w169_h125_q100
lansare-5_w169_h125_q100
lansare-6_w169_h125_q100

Albumul de reportaj „Moldova bisericilor de lemn” este o carte monumentală prin conţinut, prin aspect, prin formă, a ţinut să remarce, în debutul evenimentului, conf. univ. dr. Ionuţ Nistor, istoric şi director al Muzeului Universităţii, punctând faptul că lucrarea se situează „la intersecţia dintre o scriitură de tip jurnalistic foarte bine făcută şi o scriitură de istoric, autoarea fiind nu numai jurnalist, dar şi absolventă a unui master în istorie”.

Volumul cuprinde, în reportaje bogat ilustrate, poveştile a aproape două sute de biserici mici, vechi, de lemn, monumente de arhitectură şi spiritualitate, martore, în secole, ale bucuriilor şi necazurilor comunităţilor rurale pe care le-au vegheat. Lucrarea are la bază un demers jurnalistic, cele mai multe dintre reportajele din carte apărând iniţial în „Ziarul Lumina”, în perioada 2012-2016.

Documentarea pentru aducerea la lumină a bisericuţelor-monument istoric din şase judeţe ale Moldovei – Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău și Vaslui – a durat patru ani. „A fost o muncă sisifică, pot să depun mărturie pentru acest lucru, care s-a întins în ani și a însemnat mii de kilometri străbătuți pe cele mai imposibile coclauri, dar a fost o muncă care a dat roade pentru că Otilia a reușit ce și-a propus: să scoată la iveală aceste comori de arhitectură şi spiritualitate, încremenite în timp, puţin cunoscute și, unele, bântuite de spectrul dispariției”, a menţionat, la lansare, Cristina Zamfirescu, senior editor la „Ziarul Lumina”. (Mariana Bahcevan)

Sursa: http://ziarullumina.ro

You may also like...