Un an de zidire sufletească și înnoire în Eparhia Romanului și Bacăului

În ziua de 4 ianuarie, anul mântuirii 2015, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman a fost instalat primul arhiepiscop ales al Eparhiei Romanului și Bacăului, în persoana Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim.

dsc_3040
dsc_3089
dsc_3093
IMG_0580-1600×1080
introniz

În ziua de 4 ianuarie, anul mântuirii 2015, de prăznuirea Soborului Sfinţilor 70 de Apostoli, a Sfântului Cuvios Teoctist şi a Sfintei Cuvioase Apolinaria, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman s-a oficiat slujba Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii în cadrul căreia s-a săvârșit rânduiala întronizării Înaltpreasfinţitului Ioachim ca Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului. Este cel de-al 77-lea ierarh pe venerabilul scaunul vlădicesc de la Roman, una dintre cele mai vechi și respectate eparhii din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Române, care are înscriși în rândul ”casnicilor” lui Dumnezeu nu mai puțin de patru sfinți care au păstorit-o: Teodosie de la Brazi, Pahomie de la Gledin, Dosoftei Mitropolitul și Ioan de la Râșca și Secu.

Cu o demnitate și un statut pe care și le-a asumat cu mult înainte de a fi ales arhipăstor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a coordonat activitatea Eparhiei Romanului și Bacăului, iar după ce a primit din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române prerogativele statutare și canonice, s-a implicat în organizarea evenimentelor prilejuite de împlinirea a 600 de ani de atestare documentară a Episcopiei Romanului în anul 2008, iar mai apoi, în 2009, în ridicarea ei la rangul de Arhiepiscopie, sub denumirea pe care o aflăm astăzi. Aceste momente istorice, alături de multe altele derulate în acești ani, au confirmat rolul pe care Înaltpreasfinția Sa îl are în administrarea acestei eparhii. Astfel că, ziua de 16 decembrie 2014, când, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit în şedinţă de lucru la Reşedinţa patriarhală, a ales prin vot secret pe Preasfințitul Episcop Ioachim Băcăuanul ca cel de al 77-lea ierarh al Romanului și Bacăului, nu a făcut decât să confirme o stare de fapt. Cert este că Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, așa cum era titulatura la acel moment, a devenit astfel primul arhiepiscop ales al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

În urmă cu un an, câteva sute preoții și numeroși credincioșii din această zonă a Moldovei au trăit emoția și bucuria de a vedea la Catedrala Arhiepiscopală din Roman slujba Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii în cadrul căreia s-a săvârşit rânduiala întronizării Înaltpreasfinţitului Ioachim ca Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului. Să ne trăiți întru mulți și fericiți ani, Înaltpreasfințite Părinte!

You may also like...