Un nou Centru Catehetic pentru copii a fost inaugurat în Parohia Secuieni din Protoieria Bacău

Comunitatea credincioșilor din Secuieni a primit cu bucurie sfințirea noului Centru Catehetic pentru copii aflat sub oblăduirea Sfintei Mucenițe Filofteia, din cadrul casei de prăznuire a Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. La acest eveniment a participat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, alături de părintele paroh Sandu Traian, preoți din vecinătate și enoriași ai parohiei.

Ziua dedicată acestui eveniment a început cu oficierea Sfintei Liturghii de către părintele protoiereu alături de soborul preoților invitați în slujire. În cadrul acesteia a fost oficiată pomenirea eroilor de pretutindeni, dar și a făuritorilor Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. În cuvântul de tâlcuire a pericopei evanghelice, părintele Eugen Ciuche a făcut referire la „aluatul” cel bun, care trebuie dospit în inimile credincioșilor prin cultivarea faptelor bune și despre modul în care din „frământătura” mâinilor lor trebuie să rezulte ajutorul și sprijinul pe care Hristos îl cere de la noi pentru aproapele aflat în felurite nevoi. 

La momentul împărtășirii clericilor, doamna Olga Ifrim, enoriașă a parohiei și profesor pensionar de Istorie a vorbit celor prezenți despre aspectele importante ale actului de unire petrecut în urmă cu un veac, purtând credincioșii în vremurile de atunci. Tot la acest moment, elevul Andrei Chiticeanu a întărit cuvintele doamnei profesor prin descrierea oferită enoriașilor cu privire la jertfa celor care au înfăptuit unirea. 

După terminarea serviciului liturgic, suflarea de popor alături de slujitori a mers la casa de prăznuire care va găzdui activitățile catehetice ale tinerilor. Acolo, iconomii Tainelor au săvârșit slujba de sfințire a apei și a uleiului și au rostit rugăciuni de binecuvântare a întâlnirilor ce vor urma a fi derulate spre folosul și creșterea duhovnicească a tinerilor comunității. La final, părintele Traian a invitat pe cei prezenți la o agapă creștină, oferită spre pomenirea unor creștini ai comunității, mutați la Domnul. 

„Iată avem o comunitate vie care se ocupă și de sufletele celor mici, a celor care sunt viitorii credincioși de mâine. Dorim părintelui Sandu Traian, doamnei preotese și comunității, multă râvnă și înțelepciune în activitatea desfășurată aici și transmitem prin această cale și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim care apreciază toată dragostea și râvna pe care o puneți în slujba lui Dumnezeu și a aproapelui” a menționat părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche la finalul slujbei de sfințire.

Inaugurarea Centru Catehetic „Sfânta Filofteia” vine să confirme activitatea pe care părintele paroh o desfășoară deja cu tinerii parohiei, dar totodată să ofere un caracter vizibil și permanent al evenimentelor desfășurate în sprijinul copiilor. Scopul acestui centru este acela de a oferi un cadru propice derulării întâlnirilor, de a iniția un program și o frecvență a activităților și nu în ultimul rând de a oferi programe și proiecte duhovnicești, culturale, educaționale și civice spre modelarea caracterelor tinerilor care vor reprezenta societatea civilă și religioasă de mâine. 

You may also like...