Un nou Centru cultural-catehetic în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Duminică – 28 iunie 2015, în ajunul serbării Sfinților Apostoli Petru și Pavel, IPS Ioachim a sfințit un nou Centru cultural-catehetic în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, înființat la Valea Budului și așezat sub ocrotirea „Sfântului Ierarh Nicolae”.

DSC_0061
DSC_0062
DSC00648
DSC_0079
DSC_0082
DSC00661
DSC_0098
DSC_0105
DSC00650
DSC_0122
DSC_0123
DSC_0155
DSC_0167
DSC_0182
DSC_0185
DSC00890
DSC_0191
DSC_0203
DSC00826
DSC_0209
DSC_0232
DSC00802 2222
DSC00814
DSC00798
DSC00778
DSC00715
DSC00802
DSC00806
DSC00821
DSC_0218
DSC_0213
DSC_0219
DSC_0227

Noul centru funcționează în localul vechii Școli din Valea Budului care, așa cum s-a întâmplat cu multe alte școli, a fost desființată prin comasare.

Înființat cu purtarea de grijă și binecuvântarea IPS Ioachim, noul Centru Cultural-Catehetic „Sfântul Ierarh Nicolae” este dotat cu resurse materiale, multi-media și i.t. de ultimă generație, și se află sub coordonarea PC preot Flavius Balaban, fiind unul dintre centrele catehetice din Eparhie care participă la Proiectul Național „Alege școala!”.

Proiectul „Alege școala!” este o inițiativă de succes a Patriarhiei Române, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, derulându-se sub egida proiectului catehetic național “Hristos împărtășit copiilor”.

Obiectivul esențial al acestui proiect este prevenirea și combaterea fenomenului de părăsire timpurie a școlii și prevenirea delincvenței juvenile, prin dezvoltarea unor soluții alternative de tip ”școala de duminică”, participarea la concursuri și tabere de creație, necesare asigurării educației de bază și motivației pentru rămânerea în educație a copiilor din mediul rural și urban.

Pentru împlinirea acestui deziderat, Centrul cultural-catehetic de la Valea Budului – așezat, deloc întâmplător, în apropierea Mănăstirii Acoperământul Maicii Domnului de la Valea Budului, cuprinde și o bibliotecă, aflată încă în proces de formare și organizare, dar cu un fond de carte ce numără câteva zeci de mii de volume.

„Vă felicităm pentru această lucrare, această bună-înţelegere, un semn al conlucrării şi al convergenţei se vede exprimat prin acest aşezământ deschis în numele “Sfântului Ierarh Nicolae”, un sfânt cunoscut în toată lumea, care reprezintă milostivirea, blândeţea, puritatea şi inocenţa. Când copiii se adună, fie că se joacă, fie că desfăşoară diferite activităţi de orice tip, ei de fapt – întru bunătate şi întru iubire întreolaltă, nu exprimă altceva decât iubirea lui Dumnezeu, care se descoperă fiecăruia în mod tainic”a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim,

adresându-se tuturor celor prezenți: copii și elevi, părinți și bunici.

Prin slujba de binecuvântare și sfințire, clădirea și instituția ce funcționează aici au primit suflet, tocmai pentru ca lucrătorii și locul acesta să devină incubator duhovnicesc pentru creștere, formare și zidire duhovnicească.

Noua viață a vechii școli, în noua îmbrăcăminte, începe așadar sub auspiciile Sfinților Apostoli Petru și Pavel și binecuvântarea Sfântului Nicolae, într-un perimetru cultural-spiritual bine definit, pe un pământ binecuvântat, între catedralele Bacăului și Mănăstirea metoc de la Valea Budului.

Coordonatorul Centrului:

  • preot Balaban Mihai-Flavius

Cadru didactic implicat în proiect:

  • Prof. David Anca-Maria (religie şi limba engleză);

Voluntari:

  • Prof. David Robert (informatică);
  • Prof. Liviu Tornghibel (matematică);
  • Pr. Vornicelu Florentin (Capela „Sfântul Ierarh Nicolae”, Colegiul Tehnic N.V. Karpen din Bacău)”;
  • Balaban Mihaela-Lăcrămioara (Psiholog, consilier şi psihoterapeut la Centrul de Sănătate Mintală din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău);
  • Duduman Cosmin-Nicolae (Student al Facultăţii de Teologie „Dumitru Staniloae” din Iaşi)

Activităţile din cadrul Proiectului „Alege Şcoala” se desfăşoară în clădirea fostei şcoli cu clasele I-IV din satul Valea Budului. Tot în această locaţie a fost înfiinţată și o bibliotecă, existând deja un număr însemnat de cărţi (provenite din donaţii) ce urmează a fi inventariate şi catalogate.

Tot aici vor avea loc, de asemenea, şi activităţi educativ-culturale cu tineretul precum: cateheze, ateliere de pictură, organizarea de serbări (Crăciun, Ziua Copilului, Ziua Eroilor etc.), organizarea de pelerinaje şi drumeţii, iar pe timpul vacanţei de vară vor avea loc întâlniri în care sunt organizate diverse activităţi şi jocuri interactive, concursuri precum şi activităţi sportive.

În cadrul parohiei există două şcoli dezafectate, atat în satul Trebeş, cât şi în satul Valea Budului, fapt care ne-a determinat să readucem la viaţă una dintre aceste două şcoli, cea din Valea Budului, pentru a desfăşura diverse activităţi culturale, educaţionale şi catehetice.

DSC00648
DSC00650
DSC00661
DSC00715
DSC00778
DSC00798
DSC00802
DSC00806
DSC00821
DSC00826
DSC00016
DSC00890
DSC00814
DSC00914

 Activităţi organizate pâna acum în cadrul proiectului „Alege Şcoala”:

  • Organizarea şi susţinerea activităţilor de tip “Şcoală de duminică” conform Toolkitului „Alege Şcoala”;
  • Înfiinţarea şi amenajarea bibliotecii din cadrul Centrului cultural-catehetic şi educaţional-inovativ;
  • Manifestare cultural-educativă de Ziua Eroilor, în parteneriat cu Şcoala „Alexandru Piru” din Comuna Mărgineni, Jud. Bacău
  • Majoritatea copiilor înscrişi în Grupul Ţintă participă cu regularitate la întilnirile şi activităţile „Cercetaşilor României”

Au participat la acest eveniment

  • copiii din Grupul țintă;
  • un grup de liceeni îmbrăcaţi în costume populare, elevi la Colegiul Tehnic de Comunicaţii „Nicolae Vasilescu Karpen” din Bacău, însoţiţi de doamna profesoară Doina Nechitoi;
  • un grup de tineri din A.S.C.O.R. Bacău.

Seara cultural-duhovnicească s-a încheiat cu o agapă frăţescă însoţită de un moment artistic. Toţi cei prezenţi s-au bucurat de cântecele religioase interpretate de doamna Maria Tataru, Diana Cojocaru şi Cosmin-Nicolae Duduman.

You may also like...