Un nou sediu al magazinului Filocalia a fost inaugurat la Bacău

Vineri, 30 iunie 2023, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost sfințit și inaugurat noul sediu al magazinului de obiecte bisericești Filocalia de la Bacău.

Aflat în incinta ansamblului arhitectonic al Bisericii „Sf. Nicolae” din centrul orașului, magazinul Filocalia dispune acum de un spațiu generos, în care sunt expuse obiecte de cult, veșminte preoțești, accesorii și cărți cu specific religios.

La eveniment au participat preoți din toate protopopiatele eparhiei, angajați ai sectorului Colportaj al Centrului Eparhial de la Roman și credincioși băcăuani.

În rugăciunea de binecuvântare rostită cu acest prilej Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a pus noul sediu sub ocrotirea Sfintei Casiana Imnografa, anul 2023 fiind Anul Omagial al imnografilor și cântăreților bisericești în Patriarhia Română.

În cuvântul rostit cu acest prilej, chiriarhul de la Roman a subliniat că acest magazin a fost deschis „pentru împodobirea lăcașurilor de închinare, pentru împodobirea caselor credincioșilor, pentru a vinde cărți bisericești și de învățătură (…) Tot ceea ce se vinde aici, în cazul în care există un excedent financiar acesta se reinvestește în susținerea acțiunilor social-filantropice ale eparhiei, case de bătrâni, școli, grădinițe, centre social-filantropice. (…) Astfel că, prin tot ceea ce achiziționați de aici, fiecare dintre dumneavoastră susțineți activitatea misionară și filantropică a Bisericii.”

La finalul cuvântului său, ierarhul a felicitat pe consilierul eparhial al Sectorului Economic pr. Adrian Ciobanu, și pe inspectorul eparhial pr. Marian Gliga, coordonatorul sectorului Colportaj atât pentru organizarea evenimentului, cât și pentru organizarea acestui nou spațiu încât să corespundă cerințelor actuale.

La rândul său, pr. consilier eparhial Adrian Ciobanu a argumentat necesitatea acestei investiții și a mulțumit tuturor celor care au sprijinit împlinirea acestui proiect: „Dacă la Roman aveam un spațiu pregătit pentru o astfel de misiune a Bisericii încă din 2011, ne doream și la Bacău și, cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Voastre, cu sprijinul Consiliului parohial și al părintelui Eduard Cozma de la parohia „Sfântul Nicolae” Bacău, cărora le mulțumim pentru generozitate, am reușit semnarea unui protocol de colaborare, astfel încât acest imobil să devină parte și mijloc din misiunea mai înainte amintită. Mulțumim, de asemenea, tuturor membrilor din Centrul eparhial, care au fost implicați în derularea și implementarea acestui proiect, mulțumim dlui ing. Alexandru Giosanu, consilier eparhial pe probleme de construcții și patrimoniu, cel care s-a preocupat ca lucrările să corespundă tuturor normelor actuale. Mulțumesc și părintelui Marian Gliga, coordonatorul sectorului Colportaj, și angajaților care au făcut ca totul să fie pregătit pentru momentul inaugurării. Sperăm ca acest așezământ să fie de folos și preoților și credincioșilor în activitatea pe care o desfășoară, pe de o parte, și, pe de altă parte, în cinstea și slava pe care încercăm să o aducem bunului Dumnezeu prin întreaga activitate a Centrului eparhial de la Roman.”

La plecare, toți credincioșii prezenți au primit o icoană cu Sfânta Parascheva, așa cum apare pictată în fresca din Catedrala arhiepiscopală din Roman, iar șase dintre ei, desemnați prin tragere la sorți, au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim daruri constând în cărți scrise de către chiriarhul de la Roman și pixuri cu însemnele Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Așadar, magazinul Filocalia din Bacău de astăzi își așteaptă clienții în sediul de la adresa Bulevardul Unirii nr. 4, în incinta Bisericii „Sfântul Nicolae”, punându-le la dispoziție o gama variată de obiecte, cărți și veșminte bisericești. (Mioara Ignat)

You may also like...