Un nou titlu la Editura Filocalia
La începutul perioadei Triodului, Editura Filocalia vine în întâmpinarea celor care caută calea spre desăvârșire prin publicarea unui nou volum de meditații scrise de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Sub titlul „Zece trepte ale îndumnezeirii. Meditații la perioada Triodului”, broșura cuprinde articole mai scurte sau mai ample pornind de la pericopele evanghelice citite în biserici în perioada premergătoare Învierii Domnului.
Lucrarea debutează cu un text care arată logica în baza căreia Sfinții Părinți au stabilit alegerea fragmentelor evanghelice ce dau numele duminicilor care preced Învierea Domnului, demonstrând că acestea sunt într-adevăr zece trepte ale pocăinței, necesare în pregătirea pentru întâlnirea cu Hristos cel înviat. Apoi, treptat, cititorul este invitat să descopere înțelesuri, să se descopere pe sine, alături de vameș și fariseu, de fiul risipitor care caută iertarea, înaintea Înfricoșătoarei Judecăți, devenid mărturisitor al dreptei credințe, căutând liniștea alături de Sfântul Grigorie Palama și meditând la simbolistica Sfintei Cruci. Urmărind aflarea virtuții împreună cu Sfântul Ioan Scărarul și asumându-și efortul ascetic al Sfintei Maria Egipteanca, cititorul se apropie de Săptămâna Patimilor, participând la învierea lui Lazăr, cu nădejdea în învierea cea de obște. Astfel, toți cititorii devin, alături de IPS Arhiepiscop Ioachim, împreună-călători spre înviere, descoperind – în articolul care încheie lucrarea – importanța și semnificațiile postului.
Apărută odată cu debutul perioadei Triodului, lucrarea se constituie atât într-un instrument util în lucrarea omiletică a preotului, cât și într-o invitație la lectură pentru toți cei aflați în căutarea întâlnirii cu Dumnezeu.
Venit să completeze Colecția catehetica, în cadrul căreia au mai apărut, de același autor, Creștinismul abia începe (2013) și Biserica și transfigurarea timpului (2014), volumul de 80 de pagini, de forma unei broșuri mai ample, poate fi achiziționat de la pangarele bisericilor și de la librăriile de carte religioasă de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.