Valea lui Ion

Parohia Valea lui Ion
Biserica parohială cu hramul „Sf. Gheorghe”
Adresă Valea lui Ion, Blăgești, Bacău
Personal clerical
Pr. Paroh Răzvan Ioan Simion
Dascăl – dl. Andrei Alupului

Parohia Valea lui Ion
Parohia Sf.Gheorghe din localitatea Valea lui Ion, comuna Blagesti, judetul Bacau, Protoeria Bacău, se afla in satul cu acelasi nume in partea de nord a judetului Bacau fosta comuna si actual inclusa in comuna Blagesti. Se invecineaza cu judetul Neamt in partea de nord, despartita de paraul Dragora de comuna Costisa in dreapta raului Bistrita.
Satul s-a format din razesti si impreuna cu satul Tardeni au format o singura parohie care in anul 1909 avea 517 familii cu 1794 suflete (conform A.B. din 1807). La rascoala din 1907 au participat multi tarani nemultumiti de situatia sociala si s-au inregistrat si victime la Blagesti. Numele satului se gaseste in documente vechi; In divanul “Ad-hoc”din 1859 din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza face parte si deputatul Ababei Ion, fapt ce ar fi contribuit la fundamentarea numirii “Ion” din Vale. Casa unde a locuit deputatul este marcata cu o placa comemorativa si este in posesia urmasilor sai. Satul propriu-zis se compune dintr-o colina numita Pascareni (datorita preocuparii cu pescuitul) si o vale (a lui Ion) propriu-zis. Satul este pozitionat pe o suprafata agricola subcarpatica favorabila culturilor agricole variate cat si fanete si pasuni pentru cresterea animalelor. Principala ocupatie a oamenilor a fost lucrarea pamantului, cresterea animalelor si comercializarea produselor provenite din gospodarie.
Memoria actuala si preocuparile traditionale confirma ca oamenii s-au ocupat cu negotul (comertul). S-au format grupuri de negustori care duceau spre vanzare marfuri produse aici – confectii din canepa, in, lana – numiti si “panzari” si aduceau din alte parti marfuri pentru asi castiga existenta.
Biserica Sf. Gheorghe din satul Valea lui Ion este consemnata in Anuarul bisericesc din anul 1807 ca datand inainte de anul 1809 si sunt amintiti doi ctitori – preori slujitori – Pr. Stefan Bejan si Iordache Harlescul. Biserica veche a fost pozitionata in mijlocul cimitirului actual, a durat pana in anul 1909 si de la ea nu se mai pastreaza nimic decat ca locul unde a fost Sf.masa a fost marcat printr-o troita zidita in 1983 sub coordonarea Pr. Lupan Nelu cu enoriasii din sat in cinstea eroilor. Despre catapeteasma vechii biserici subsemnatul pot consemna ca P.S. Ioachim Vasluianu in anul 1992 mi-a incredintat sa cercetez despre un document pe care l-a gasit la Tampla Bisericii din satul Valea lui Ion ar fi fost trimisa din satul Magiresti – Moinesti. De la Valea lui Ion in anul 1909 ar fi fost transferata la filiala Tardeni unde a fost o mica Biserica din lemn in cimitir, iar dupa ce s-a construit o noua biserica a fost transferata in satul Padureni – filiala Tardeni – unde se afla si astazi catapeteasma de o mare vechime si frumusete cu inscrisuri in limba slava.
Biserica actuala s-a zidit intre anii 1909-1921 in timpul slujirii Pr. Dumitru Capsa (n.18.12.1882) numit aici la 15 August 1908. S-a zidit din caramida pe locul donat de urmasii Pr. Neculai Capsa, la rasarit de cimitir si a fost sfintita la 22 Octombrie 1922 de catre P.S. Teodosie Episcopul Romanului si Husilor. La construirea bisericii au contribuit toti enoriasii din sat cu bani si munca voluntara. Caramida s-a lucrat manual, Prefectura Bacau a contribuit cu 23000 lei si Casa Bisericii cu 7000 lei.
Arhitectura bisericii este in stil bizantin in forma de cruce cu o singura turla, pe temelie de piatra, cu doua clopote. Arhitecti ai bisericii au fost Ion Trifan si Stoian din Piatra Neamt. Suprafata construibila este de aprox 200 m patrati.
Biserica a fost pictata in interior in tehnica ulei stil neorealist de pictorul Ion Antoniu si fiul sau Ion din Piatra Neamt. Pictura a fost spalata, pastrata si refacuta in acelasi stil si tehnica si completata cu ornamente in 1990 de pictorita Pascu Camelia. A fost restaurata din nou completandu-se portiunile nepictate sub cafas si pridvor precum si in exterior de pictorul Popescu Vasile in anii 2007-2008.
Catapeteasma bisericii a fost confectionata din lemn de tei sculptat de mesterul Dulcescu din Piatra Neamt. Actual ea a fost schimbata din cauza deteriorarii (fiind afectata de cari). In anul 2007 noua catapeteasma a fost facuta de sculptorul Ciocoiu Vasile din Bacau din lemn de stejar sculptat pe cheltuiala familiei Pascariu Mihai din Roman, fiu al satului, impreuna cu fratele sau Gheorghe din sat. Icoanele au fost tratate si restaurate in forma initiala.
Biserica a fost afectata in urma cutremurelor din 1940 si mai ales din 4 martie 1977 cand s-a demolat turnul clopotnitei partial si s-a rezidit cu 2 m mai mic- fapt ce afecteaza aspectul estetic si rezonanta clopotelor in partea de nord. Dupa cutremurele din 1986 si cel din 1990 s-au redeschis vechile fisuri, s-a turnat centura prin sapatura in zid la exterior deasupra braului cu munca voluntara a enoriasilor din sat.
Biserica a fost resifintita in 3 nov. 1990 de catre P.S. Ioachim Vasluianul insotit de Pr. Paroh si un sobor de preoti. Biserica nu este inzestrata cu obiecte din metal pretios sau alte obiecte de valoare istorica, cartile vechi au fost preluate de arhivele statului.
Preoti slujitori au fost- Pr. Dumitru Capsa intre anii 1909-1962, Pr. Capsa Aurel 1962-1980 si Pr. Lupan Nelu din 1980, cantaret pentru o mai lunga perioada de timp a fost Floares Victor, epitropi: Stefan Vlad deputat liberal care a jutat la ridicarea bisericii urmat de alti oameni destoinici care au ajutat preotul in activitatile gospodaresti.
Cimitirul este legat de vechea biserica in jurul caruia s-au inmormantat enoriasii si care s-a extins prin cumpararea a 10 prajini de pamant pentru a avea spatiu corespunzator in viitor.
Biserica are o casa praznicala construita in 1984 sub coordonare Pr. Lupan Nelu, cu sala de mese unde se fac pomeniri in zile speciale, hramul bisericii, mese la dorinta enoriasilor si o camera mai mica unde se fac botezuri iarna.
Anual se face masa comuna de hram cu sprijinul preotului iar la Craciun se dau pachete cu hrana pentru aproximativ 200 de enoriasi din parohie.
Satul se intinde intre satul satul Blagesti si loc. Tardeni pe o distanta de 5 km. Numarul locuitorilor este in scadere datorita imbatranirii populatiei si a emigrarii tinerilor spre zone industrializate sau in strainatate. Sunt multe case noi nefinisate si nelocuite iar de la revolutie pana in present numarul decedatilor este mult mai mare decat al nasterilor. In anul 2005 un numar de aprox.20 de familii s-au desprins de parohie si au trecut la satul Frunzeni, com. Costisa, jud. Neamt la dorinta lor.
Numarul actual al enoriasilor este de aprox. 320 familii, cu multe case cu personae vaduve, iar numarul celor care contribuie la sprijinirea nevoilor de cult este in scadere. In cadrul activitatilor pastoral-misionare se poate consemna hramul bisericii la care se face slujba festiva in sobor, masa comuna, iar in posturi se face Taina Sfantului Maslu cu preotii vecini.
Adresa: Loc. Valea lui Ion, Com. Blăgești, Jud. Bacău
Telefon: 0334561048.

You may also like...