Vernisajul expoziției „Sfântul Pahomie, Episcop al Romanului – Calea spre sfințenie” la Muzeul „Iulian Antonescu” din Bacău

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău a organizat, joi, 27 aprilie 2023, la orele 11.00, la sediul din strada 9 Mai, nr. 7, vernisajul expoziției „Sfântul Pahomie, Episcop al Romanului – Calea spre sfințenie”.

Cu ocazia comemorării a 299 de ani de la trecerea în veșnicie a marelui ierarh, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău aduce în prim plan evenimente importante din viața Sfântului Ierarh, activitatea Sa deosebită în cadrul Eparhiei Romanului, contribuția Sa în plan religios, istoric și cultural.

Cu acest prilej au fost expuse obiecte de patrimoniu care i-au aparținut Sfântului Pahomie, copii ale hrisoavelor emise de către domnitorul Nicolae Mavrocordat, obiecte bisericești din patrimoniul Secției de Arheologie-Istorie a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău și Testamentul Sfântului Ierarh Pahomie.

Obiectele sunt completate de o expoziție foto-documentară a Schitului Pocrov, precum și de o expoziție cu lucrări artistice ale elevilor din cadrul Parohiei Ortodoxe „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Bacău.

De asemenea, au avut loc următoarele comunicări:
• dr. Elena Brîndușa Popovici (Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău), Sfântul Pahomie – Calea spre Sfințenie
• Protosinghel Benedict Sauciuc (Egumen al Schitului Pocrov), Spiritualitatea Sfântului Ierarh Pahomie
• Pr. Arhimandrit Andrei Ioniță, Cinstirea Sfântului Pahomie la Gledin;
• Cuvânt al Înaltpreasfințitului Părinte IOACHIM, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului
• Cuvânt al părintelui Protopop Eugen-Ciprian Ciuche.

Expoziția rămâne pe simeze și va putea fi admirată până la data de 21 Mai 2023.

You may also like...