Vizionare de film în Parohia Valea Caselor

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, duminică, 12 decembrie 2021, la Parohia Valea Caselor s-a desfășurat ultima activitate programată pe anul acesta, din cadrul proiectului „Hristos – lauda bătrâneților mele”.

După participarea la Sfânta Liturghie, enoriașii s-au întâlnit în cadrul Centrului de socializare cu hramul Sfântul Dimitrie Basarabov, pentru a continua primirea învățăturilor referitoare la Viețile Sfinților.

Cu acest prilej, părintele paroh Dănilă Liviu-Costel a propus spre vizionare celor prezenți, un film documentar despre viața Sfântului Spiridon. Astfel, enoriașii au aflat că sfinţii sunt oameni care au urmat întocmai pe Iisus, iubindu-L pe El mai presus decât orice. Sfinţii sunt podoaba Bisericii pentru că ei sunt „mlădiţele” desăvârşirii, din „viţa” cea desăvârşită, sfântă şi dumnezeiască, „viţa” nemuririi, care este Domnul Hristos. Sfinţii sunt creştinii desăvârşiţi prin asceză şi prin iubire, luptători pentru adevăr şi dreptate.

După vizionarea filmului, părintele paroh a povestit credincioșilor una dintre minunile săvârșite de Sfântul Ierarh Spiridon: „Pentru a închide gura ereticilor lui Arie care luptau împotriva Preasfintei Treimi, sfântul ia în mână o cărămidă, face deasupra ei semnul crucii și se roagă, zicând: „În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh”. Apoi, strângându-o în mână, cărămida se descompune în cele trei părți din care fusese compusă: focul se înalță în sus, pământul îi rămâne în palmă, iar apa curge pe podea. Așa a arătat Sfântul cum trei lucruri pot exista simultan într-unul: precum într-o cărămidă se află simultan și foc și apă și pământ, tot așa, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt Trei și Unul în același timp.”

Sfântul Spiridon este un mare făcător de minuni, călător în casele tuturor celor ce îi cer ajutorul și în același timp un mare luptător împotriva ereziilor.

În încheiere s-a evidențiat faptul că Dumnezeu încununează cu sfinţenie pe creştinii care se dovedesc „vase alese”, având viaţă îmbunătăţită prin har, credinţă şi fapte bune.

You may also like...