Vizită pastorală a IPS Teofan în Eparhia Romanului și Bacăului

La invitația IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a vizitat preț de câteva ceasuri sediul Eparhial din Roman, dar și Catedrala „Înălțarea Domnului” și „Casa Sterian” din municipiul Bacău.

dsc_0032
dsc_0037
dsc_0050
dsc_0060
dsc_0067
dsc_0097
dsc_0122
dsc_0161
dsc_0173
dsc_0211
dsc_0270
dsc_0285
dsc_0332
dsc_0335
dsc_0357
dsc_0371
dsc_0372
dsc_0379
ee
index

IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de P. Cuv. Părinte Pimen Costea, vicar administrativ, de părinții consilieri și inspectori eparhiali au întâmpinat în dimineața zilei de 7 octombrie 2019 pe IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a venit în vizită pastorală la Centrul Eparhial de la Roman.

Au fost vizitate Palatul Administrativ aflat în renovare capitală, Centrul cultural-administrativ „Sf. Ierarh Dosoftei”, de curând dat în folosință, Fabrica de lumânări „Sf. Fotini”, Atelierul de croitorie veşminte preoţeşti „Cămașa lui Hristos”, Brutăria „Betleem” și depozitul de colportaj „Sf. Dionisie Exiguul”. Tot personalul angajat a primit iconițe și cărți de rugăciune de la părintele Mitropolit Teofan.

Un moment important a fost și deplasarea la Fundația Episcop Melchisedec Ștefănescu”.

Așteptat de copiii îmbrăcați în costume populare cu pâine și cu sare conform tradiției și ospitalității românești, în fața capelei care adăpostește mormântul vrednicului de pomenire Episcop Melchisedec Ștefănescu, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit i-a binecuvântat pe micuți, după care a intrat pentru a se închina în Sfântul locaș. Vizita întregului complex al Fundației a început cu cele două corpuri ale grădiniței, unde Ierarhul a intrat la fiecare grupă de preșcolari în parte. Cei mici au oferit oaspetelui daruri făcute de ei, iar la rândul său, IPS Teofan i-a binecuvântat, oferindu-le iconițe și cărți tipărite la Editura Doxologia.

Înaltpreasfințitului Părinte Teofan i-a fost prezentat, de către conducerea Fundației, proiectul acesteia de a deschide, în anul școlar 2020 – 2021, Școala Primară „Mușatinii”. În acest sens, a fost cercetat spațiul unde va funcționa viitoarea școală. Vizita a continuat la centrul medical al Fundației, compus din cabinetul medical de familie, cabinetul stomatologic și centrul de permanență. A urmat cantina socială și centrul de socializare unde, de asemenea, beneficiarii centrului aflați la întâlnirea săptămânală au fost binecuvântați de Înaltpreasfinția Sa. La final, Monahia Dionisia Șchiopu, director al Fundației „Episcop Melchisedec” a mulțumit Înalților ierarhi pentru vizita efectuată.

Următorul obiectiv major a fost Catedrala cu hramul „Înălțarea Domnului” din orașul Bacău, unde a fost prezent și Președintele Consiliului Județean Bacău, domnul Sorin Brașoveanu. La subsolul impunătorului locaș de cult, Ierarhii s-au închinat în Sfântul Altar și apoi s-au recules la mormântul Episcopului de vrednică amintire Ioachim Mareș. Între lucrările majore ce sunt în derulare în prezent se află și aplicarea picturii în tehnica mozaic, realizate la interiorul mărețului locaș de cult.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit nu a ocolit nici șantierul de la Casa Sterian din Bacău, unde au putut fi admirate lucrările de renovare aflate în desfășurare, menite să scoată la suprafață frumusețea de odinioară a acestei case model, pentru urbea băcăuană. Aici părintele Pimen Costea, vicar eparhial, a prezentat stadiul actual al lucrărilor de reabilitare.

La finalul vizitei, Părintele Mitropolit Teofan a felicitat pe IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru toată activitatea și realizările din ultimii ani alături de colaboratorii săi de la Centrul Eparhial și de toți preoții slujitori din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. (pr. Daniel-Ionel Marari)

You may also like...