Vor începe „Zilele Precistei la Bacău”

În perioada 8–15 august 2018, se vor desfăşura, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, „Zilele Precistei la Bacău”.

Aceste evenimente sunt organizate în Parohia Precista, cu prilejul hramului „Adormirea Maicii Domnului” și vor debuta miercuri, 8 august 2018, la ora 8, cu Sfânta Liturghie premergătoare venirii icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Trihirussa” (cu trei mâini), de la Mănăstirea Neamț.

Această icoană a Maicii Domnului este o copie a icoanei Trihirussa de la Mănăstirea Hilandar din Sfântul Munte Athos. Zugrăvirea celei de-a treia mâini este legată de o minune petrecută în viaţa Sfântului Ioan Damaschin, care a trăit în secolul al VIII-lea. Acesta a fost pedepsit de împăratul Leon Isaurul prin tăierea mâinii, deoarece era cunoscut ca un apărător al Sfintelor Icoane. Sfântul Ioan a luat mâna sa tăiată şi a mers în faţa acestei icoane cerând să îl vindece, iar Maica Domnului a vindecat mâna Sfântului. Drept mulţumire şi recunoştință, Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului, în partea de jos, o mână de argint.

Copia sfintei icoane de la Neamţ a fost adusă în ţară de Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ, stareţul mănăstirii. Pe icoană se află o inscripţie cu litere româneşti și chirilice: „Această sfântă icoană s-au zugrăvit din nou, afară de chipuri, în vremea preacuviosului arhimandrit şi stareţ Chir Timotei. Anul 1866, mai 10 (de Agapie zugrav)”

Duminică 12 august 2018, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului în altarul de vară al Bisericii Precista, numit „Foișorul Maicii Domnului”.

„Zilele Precistei la Bacău”, se vor încheia pe 15 august, de sărbătoarea hramului bisericii. Invităm pe toți credincioșii băcăuani să ni se alăture pe parcursul acestui eveniment sfânt.

(Pr. Mihail Tomozei)

You may also like...