Zile binecuvântate la Mănăstirea Varatic

Mănăstirea Văratic din judeţul Neamţ a fost timp de două zile loc de pelerinaj pentru mii de pelerini din ţară şi străinătate. De sărbătoarea ”Adormirea Maicii Domnului”, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul. A doua zi de hram a fost sărbătorită în prezenţa unui număr mare de preoţi şi credincioşi, care au dorit să-l cinstească pe Sfântul Cuvios Iosif de la Văratic.

În fiecare an, la jumătatea lunii august, Mănăstirea Varatic din judeţul Neamţ îşi serbează timp de două zile hramul. Pe 15 august, aşezarea monahală o cinsteşte pe Fecioara Maria, întrucât locaşul de închinăciune este închinat Adormirii Maicii Domnului, iar pe 16 august, este sărbătorit Sfântul Cuvios Iosif de la Varatic. Programul liturgic dedicat Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Varatic a început joi după-amiază, cu slujba Vecerniei şi Scoaterea Sfântului Aer, urmând ca la orele seriii să se oficieze Prohodul Maicii Domnului şi Utrenia. În ziua hramului, a fost săvârşită Taina Sfântului Maslu, Agheasma mică şi Acatistul Maicii Domnului. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul a amintit că pe 15 august este zi de sărbătoare pentru toată creştinătatea. „Cei care am venit să ne rugăm Maicii Domnului, împletim rugăciunile noastre cu ale celor care s-au închinat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi au cintit-o ca fiind mai sfântă decât sfinţii şi mai curată decât toată podoaba pământului şi a cerului. În această zi, ne gândim că Maica lui Dumnezeu rămâne icoana noastră la care ne rugăm, rămâne nădejdea şi speranţa noastră. Această mănăstire închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu are peste 200 de ani de existenţă, iar miile de monahii care au vieţuit aici s-au rugat Maicii Domnului ca Mântuitorul Hristos să le transfigureze sufletul”, a explicat Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul.

În seara zilei de 15 august, clopotele străvechii aşezări monahale de la Mănăstirea Varatic au răsunat din nou pentru a chema atât obştea maicilor, cât şi credincioşii la slujba Privegherii în cinstea Sfântului Iosif de la Varatic. Sâmbătă, 16 august, Sfânta Liturghie a fost oficiată de arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Eparhia Iaşilor, ca delegat din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. „Au fost două zile binecuvântate. Mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan pentru că l-a delegat pe Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul să slujească la hramul mănăstirii noastre de pe 15 august, precum şi pe arhim. Nichifor Horia, care a săvârşit Sfânta Liturghie în ziua pomenirii Sfântului Cuvios Iosif de la Varatic. În prima zi de hram au venit mai mulţi pelerini decât în anii precedenţi, la finalul Sfintei Liturghii fiind oferite peste 1000 de pachete cu alimente pregătite prin osteneala maicilor din mănăstirea noastră. Astăzi (n.r. sâmbătă, 16 august) l-am cinstit, aşa cum se cuvine, pe Sfântul Cuvios Iosif de la Varatic şi ne-am rugat pentru ctitorii mănăstirii în cadrul slujbei Parastasului. Au participat foarte mulţi părinţi stareţi şi maici stareţe, atât din Arhiepiscopia Iaşilor, cât şi din Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor. Maica Domnului şi Sfântul Cuvios Iosif ne-au ajutat să organizăm această sărbătoare. Cele două zile de hram au fost urmate de ziua duminicii în care am cinstit Învierea Domnului”, a relatat stavrofora Iosefina Giosanu, stareţa Mănăstirii Varatic. Cu prilejul hramului aşezării monahale, racla cu moaştele Sfântului Cuvios Iosif de la Varatic a fost aşezată în baldachinul special amenajat. „Ne-a ajutat Bunul Dumnezeu să avem o raclă din stejar cu foiţă de argint. Racla a fost reaşezată sâmbătă seara în paraclisul mănăstirii, întrucât biserica mare este în renovare. Până în prezent, s-a finalizat primul proiect de consolidare şi restaurare a catapetesmei. În prezent, se lucrează la proiectul de restaurare a picturii murale. În perioada următoare vor fi realizate o serie de studii, întrucât pictura nu mai suportă restaurare. Ne dorim să realizăm o frescă frumoasă, urmând să păstrăm câteva scene iconografice din vechea pictură care să ne reprezinte ca istorie”, a adăugat stavrofora Iosefina Giosanu.

You may also like...