Zile duhovnicești de relaxare și voie bună la „Întâlnirea tinerilor ortodocşi din toată lumea”

În perioada 01-04 septembrie, un grup de tineri din Eparhia Romanului și Bacăului a participat la manifestările cultural-religioase organizate cu prilejul „Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea”. Primind înalta binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim în data de întâi septembrie, aceștia au plecat în capitala României reprezentând cu cinste această străvechea Eparhie.

0
2_1
3_1
4_1
12
13
15
18
20
23
24
25

 

A doua zi și a treia zi din cadrul marelui eveniment național și internațional  „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea” au continuat în perioada 2 – 3 septembrie. În fiecare dimineața tinerii din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului au luat micul dejun la cantina din cadrul Complexului studenţesc Leu, participând apoi la rugăciunea de dimineață care s-a desfășurat la biserica Precupeții Noi. Micul dejun a fost oferit de Primăria Sectorului 6, prin Direcţia Generală de Asistenţă socială şi Protecţia Copilului Sector 6.  În cele două zile au exista două ateliere de lucru menite să stârnească interesul pentru dezbatere și dialog în comun.

Imediat după servirea mesei de dimineață și după participarea la rugăciune, în zilele menționate, tinerii au fost conduși de fiecare dată de către voluntari la Colegiul Economic Virgil Madgearu, unde aceștia au dezbătut în cadrul atelierelor de lucru două teme centrale,  Prezența și importanța tinerilor în Biserică (vineri) precum și  Nevoile tinerilor și răspunsurile Bisericii – comunicare adecvată/neadecvată; suficientă/insuficientă (sâmbătă).  De fiecare dată, tinerii împărțiți în câte 4 grupe, din cele 10 săli, au discutat despre locul, rolul și importanța lor în Biserică. Prin crearea acestor ateliere s-a dorit în primul rând crearea unui cadru adecvat în care tinerii să știe a identifica problemele specifice generației lor și să poată oferi răspunsuri propriilor frământări și neliniști.  În cele două zile atelierele la care au participat peste 2000 de tineri au fost găzduite de zece instituţii de învăţământ din Capitală.

Din punctul meu de vedere au fost ateliere care au adus un aport destul de important în formarea tinerilor în viața parohială  Schimbând păreri și opinii cu ceilalți tineri am putut pleca de acolo cu idei geniale de activități parohiale în cadrul grupurilor de catehizare! Am putut aborda teme destul de frumoase, chiar importante le pot numi deoarece în acest cadru nu a fost un singur răspuns la o întrebare, ci mai multe răspunsuri! Mi-am putut răspunde la multe întrebări care de-a lungul timpului le-am adunat! Întrebări care m-au (ne-au) ajutat să descoperim adevărata frumusețe a Ortodoxiei !”, a declarat tânărul Iustin Lehonschi, participant la atelierele  ITO 2016.

Imediat după aceasta tinerii au vizitat Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”  și Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”.

Vineri seara, cei peste 2000 de tineri din întreaga lume au participat la Sala Palatului din Bucureşti, la conferinţa Iisus Hristos – Bucuria Vieții. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, precum şi a unor ierarhi din România și străinătate.  Conferinţa susţinută de Diaconul Sorin Mihalache de la Facultatea de Teologie din Iaşi şi cea susținută de doamna Liana Stanciu, președinte APOR și om de presă, au reușit să suscite atenția tinerilor care la final au mulțumit prin aplauze necontenite.

În cuvântul său, Diaconul Sorin Mihalache a transmis tinerilor: Omul nu poate trăi fără un sens. Mulți gânditori vechi și noi au constatat aceasta: lumea nu ne poate împlini căutările referitoare la sensul vieții. De fapt, ea își primește sensurile de la noi. Iar sensul pe care îl căutăm se împlinește într-o legătură tot mai strânsă a vieții cu semenii, în comuniune cu Dumnezeu. Iar aceasta este viața Bisericii, trăită în comunitatea parohială unde îi regăsesc pe toți cei dragi mie, pe cei vii şi pe cei decedați, adormiți în Domnul.”

Doamna Liana Stanciu,  adresându-se tinerilor a spus: A venit momentul să fim noi cei care le spunem oamenilor cătotul vine de la Dumnezeu şi tehnologia și descoperirile extraordinare. Totul. Dumnezeu este peste tot, tu l-ai descoperit, e timpul să îl arăți și altora”.

În partea a doua a evenimentului, cei doi conferențiari au dat răspuns întrebărilor adresate de către public. În încheierea conferinței a fost rostită rugăciunea Cuvine-se cu adevărat, apoi Patriarhul României i-a binecuvântat pe toți.

Imediat după aceasta, tinerii participanţi la ITO 2016 încolonați asemenea unor ostași, cu drapelul național și cel eparhial înainte, purtând candele aprinse  în mâini au pornit în procesiune spre Dealul Patriarhiei pe traseul Sala Palatului – Calea Victoriei – Piața Națiunile Unite – Dealul Mitropoliei, intonând cântări duhovniceşti şi patriotice. Procesiunea a fost condusă de Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, fiind încheiată pe Dealul Mitropoliei, unde tineri s-au rugat împreună cu Patriarhul României pe Colina Bucuriei. Tot acum, Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, a oficiat rugăciunea de seară.

Vă felicităm şi vă mulţumim pentru modul deosebit de frumos şi solemn în care aţi organizat această procesiune cu lumini care a devenit foarte impresionantă şi pentru că s-au mai adăugat vreo două mii de tineri din Bucureşti în semn de solidaritate, prietenie şi comuniune frăţească. Vă dorim tuturor înger de pace păzitor şi ajutor de la Dumnezeu,” a spus Patriarhul României la finalul rugăciunii de seară.

Sâmbătă, după ce au luat micul dejun, tinerii au participat la rugăciune și apoi la atelierele de lucru de la Colegiul Economic Virgil Madgearu, apoi au fost în vizită la șantierul Catedralei  “Mântuirii Neamului”, unde le-a fost prezentat stadiul lucrărilor, necesitatea și  simbolismul catedralei, precum și o prezentare video despre cum va arăta la final construcția. Aici preoții însoțitori, alături de tineri, au intonat troparul Sfintei Cuvioase Parascheva.   Spre seară, în Parcul „Alexandru Ioan Cuza” (IOR) din București a avut loc un concert în aer liber organizat în cadrul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea 2016. În decursul serii respective au concertat Elena Gheorghe, Smiley și trupa Bere Gratis. Accesul la eveniment a fost liber pentru toți cei doritori. În cele două zile tinerii care au reprezentat Arhiepiscopia Romanului și Bacăului au fost la înălțime în toate activitățile la care au luat parte, reușind astfel să facă cinste familiilor lor și parohiilor de unde provin.

You may also like...