Ziua Armatei Române serbată în Protoieria Bacău

La 25 octombrie 1944, glorioasa armată română elibera ultima localitate românească de sub ocupaţie străină. Moment simbolic în istoria poporului român, data de 25 octombrie reprezintă o zi de glorie şi de cinstire pentru eroismul şi jertfele prin care, de-a lungul vremii, armata şi-a îndeplinit nobila misiune de a apăra unitatea naţională şi integritatea teritorială a statului român. 25 Octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire națională, ziua când Armata Româna și-a îndeplinit menirea firească, aceea de a readuce în hotarele ei patria care a zămislit-o. Denumită simbol al tuturor bătăliilor neamului românesc, data de 25 Octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca o zi în care țara își sărbătorește Armata, pe cei care au fost sau sunt în slujba sa.

ziua-armatei-3
ziua-armatei1
ziua-armatei2

Cu ocazia zilei de 25 octombrie 2016, Ziua Armatei Române, având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a desfășurat un ceremonial de pomenire a Eroilor Neamului la Cimitirul Central din Bacău sub protia Preacucernicului părinte protoiereu Costică Busuioc, însoțit de un sobor de preoți militari și civili.

Din 1830, anul înființării Armatei Române moderne si până în 1951, în tradiția româneasca nu a existat o zi dedicata exclusiv sarbatoririi acestei institutii. Între anii 1951 si 1958, armata româna si-a sarbatorit ziua la 02 octombrie însa din anul 1959 Ziua Armatei a fost mutată în data de 25 octombrie.Moment simbolic în istoria poporului roman, înscris în calendarul sărbătorilor noastre de suflet, ziua de 25 octombrie, reprezintă o zi de glorie şi de cinstire pentru eroismul şi jertfele prin care, de-a lungul vremii, oştirea noastră şi-a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-şi misiunea nobilă de a apăra unitatea naţională şi integritatea teritorială a statului român.La aceasta măreaţă sărbătoare, cu ocazia Zilei Armatei Române, se cuvine ca tuturor eroilor neamului şi veteranilor de război, celor care şi-au dat viaţa pentru libertatea, unitatea şi integritatea României, să le aducem un călduros şi pios omagiu şi să le transmitem de peste timp gânduri de recunoştinţă veşnică din partea generaţiilor de azi, a noastră, a tuturor.

După depunerea de coroane si jerbe de flori a urmat defilarea trupelor gărzii de onoare pe acordurile Muzicii Militare a Garnizoanei Bacău spre bucuria și încântarea celor prezenți.

You may also like...