Ziua drapelului în parohia Ciuturești
Cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, vineri – 26 iunie 2015, de Ziua Drapelului Național, în biserica Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir din parohia Odobești a fost săvârșită slujba de Te-Deum; preotul paroh Pruteanu Daniel, preotul Sandu Traian (parohia Secuieni) și preotul Bălăiță Petru (parohia Lipova), împreună cu credincioșii parohiei, au înălțat rugăciuni de mulțumire la această binecuvântată zi de prăznuire. Cu această ocazie au fost evocate caracterul național și importanța acestei zile, amintindu-se jertfele înaintașilor de-a lungul veacurilor și stindardul după care s-au condus.
Este ziua de 26 iunie, vineri; cu emoție pășim în biserica Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir din Odobești; plini de evlavie credincioșii așează drapelul național la loc de vază și de cinste în biserică. Este o zi mare, ziua drapelului național – a transmis părintele Petru Bălăiță, coordonatorul acestui cerc Pastoral.
Culorile drapelului nostru le regăsim pe unele acte emise de Mihai Viteazul, le găsim la cărturarul Grigore Ureche, iar ca simbol național tricolorul apare în sec. al XIX-lea, la răscoala lui Tudor Vladimirescu, când i se atribuie și semnificațiile simbolice: libertate (albastrul cerului), dreptate (galbenul ogoarelor), frăție (roșul sângelui). Pentru prima dată tricolorul este adoptat în Țara Românească în 1834, de către domnitorul Alexandru Ghica, iar în 1861 în timpul lui Alexandru Ioan Cuza este adoptat drapel oficial al Principatelor Unite. La 1918, prin înfăptuirea României Mari, și celelalte provincii (Transilvania, Bucovina, Basarabia) adoptă tricolorul. La 20 mai 1998 prin Legea 96 se adoptă Ziua drapelului național pentru data de 26 iunie.
La mulți ani, tricolorului! La mulți ani, români!