Ziua Internațională a Copilului a adus zâmbetul pe buzele a peste 1000 de copii din parohiile Protoieriei Bacău

În fiecare an, începutul anotimpului cald este marcat de omagierea gingășiei și inocenței care sălășluiește în sufletul fiecărui copil. De aceea și Biserica, precum o mamă iubitoare care are grijă de fii săi duhovnicești, ocrotește și promovează dragostea și iubirea copiilor de către părinții, educatorii și preoții lor. Anul acesta, preoții din parohiile Protoieriei Bacău au planificat și dus la bun sfârșit, în parteneriat cu instituțiile școlare și profesorii de la catedrele de Religie Ortodoxă, activități religioase, sociale și educative pentru peste 1000 de suflete de copil. 

Activitățile dedicate copiilor au cunoscut o dinamizare încă de anul trecut când 40 de preoți au fost formați în cadrul unui curs de trei zile pentru a cunoaște fenomenul educației nonformale, exprimate prin alte metode decât cele clasice precum: competiții educative și sportive, ateliere tematice, seri catehetice, schimburi de experințe, toate pentru a forma și modela un tânăr caracter la umbra bisericii și în spiritul valorilor social-morale demne de urmat.

1 iunie 2022 a însemnat pentru Protoieria Bacău o mobilizare de forțe din partea preoților și a celor peste 100 de voluntari care s-au implicat în derularea zecilor de ore de distracție și în inițierea unei zile de neuitat petrecută de către copiii în spiritul credinței creștin ortodoxe. 

Formarea slujitorilor a condus spre apariția mai multor Centre Catehetice pentru Copii în parohiile păstorite care cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim au derulat programe menite să vină în sprijinul tinerilor și să îi apropie pe aceștia de bucuria slujirii lui Hristos încă de la o vârstă fragedă. La fel ca anul precedent, anul 2022 a adunat în același gând și simțământ preoți, tineri și credincioși din mai multe parohii ale Protopopiatului Bacău care s-au putut bucura. de o zi dedicată lor, mai mult decât oricând. 

Copiii Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Bacău a adunat un număr impresionant de copii, care alături de preoții. parohiei și de doamnele preotese, precum și de voluntarii prezenți s-au rugat mulțumind pentru binefacerile primite, au petrecut timp de calitate împreună în comuniune și au servit prânzul precum într-o familie, așa cum s-au obișnuit de câțiva ani în sânul comunității parohiale. 

Tinerii de la Centru Catehetic pentru Copii „OSANA” în compania părintelui Ionuț Epure au vizionat filme tematice discutând învățăturile desprinse din acestea, s-au jucat cu baloane și s-au bucurat de gustarea unor prăjituri pregătite de către voluntarii mereu implicați ai Parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” Bacău.

Parohia Mâlosu a purtat micii creștini într-un pelerinaj în ținuturile nemțene. Părintele Daniel Mera alături de copii au vizitat casa lui Ion Creangă din Humulești, schitul Vovidenia, Mănăstirile Secu, Sihăstria și Neamț, periplul lor încheindu-se cu Cetatea Neamțului. Călătoria celor mici a fost posibilă cu sprijinul unor oameni de bine și apropiați ai părintelui Daniel care sprijină întotdeauna inițiativele Centrului Catehetic pentru Copii „Sfântul Stelian” al Parohiei Mâlosu.

Copiii Centrului Catehetic „Sfânta Irina” din Parohia Buda-Blăgești au vizitat din nou vârstnicii rezidenți ai Satului Seniorilor „Milly”. Acolo, alături de animatorii Fundației de Sprijin Comunitar s-au bucurat de numeroase activități în aer liber, dansuri, întreceri sportive sau jocuri de perspicacitate. Ziua s-a încheiat cu servirea mesei și planificarea Școlii de Vară. 

Centrul „Sfânta Filofteia” din Parohia Secuieni s-a aflat în vizită la instituțiile publice din Comună. Astfel, alături de duhovnicul lor, părintele Sandu Traian, copiii au putut vedea organizarea spațiilor care guvernează administrativ o comunitate și au putut cunoaște oamenii care slujesc cu jertfelnicia aproapelui lor prin munca pe care o depun în sprijinul cetățeanului fie primărie, în bibliotecă sau la căminul pentru activități culturale. 

La Parohia Onișcani, copiii din cadrul Centrului „Sfântul Rafail și Partenie de la Agapia” au început ziua cu rostirea rugăciunilor de dimineață pentru ca mai apoi să asculte din partea părintelui paroh Silviu Stoica o cateheză despre Înalțarea Domnului. Activitățile au continuat cu concursul de desene dedicate zile de 1 iunie și cu diverse jocuri de socializare și concentrare. Ca de fiecare dată, ziua a luat sfârșit cu servirea mesei împreună și planificarea activităților din întâlnirile viitoare. 

Copiii Centrului „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din Parohia Bibirești alături de părintele Daniel Pruteanu, doamna preoteasă și voluntari ai parohiei s-au rugat, au cântat și s-au jucat în spațiul generos al curții bisericii, pentru ca mai apoi să guste din torturile pregătite special pentru omagierea zilei copilulu. 

Tinerii din Parohia Răcătău au putut petrece timp duhovnicesc la inițiativa părintelui Justinian Cimpoeru care le-a pregătit o serie de jocuri în echipă, dar și pilde din care să învețe dragostea pentru aproapele oglindit în prietenul lor. 

Parohia Berești-Bistrița II a venit în întâmpinarea copiilor prin activități educative și ateliere de creație. Părintele Ovidiu Rotaru a făcut o incursiune în sensul , semnificația și importanța cuvântului „Pace” arătând prin aceasta valorile și. beneficiile care se desprind din păstrarea păcii în comunitatea și în relația cu cel de lângă noi. Îndeletnicirea celor mici a fost pusă la încercare prin elaborarea unor forme de porumbel, acesta fiind prin excelență simbolul păcii.

La Parohia „Sfântul Nicolae” Șerbesti, părintele Răzvan Lăcătuș a adunat în dimineața zilei de 1 iunie micii creștini la rugăciune. După îndeplinirea acestei obligații creștine, activitatea tinerilor s-a mutat în tinda bisericii acolo unde prin materialele puse la dispoziție, părintele Răzvan a inițiat diferite jocuri de tip competiție, stimulând capacitatea cognitivă a copiilor. Răsplata a venit în încheierea zilei prin oferirea unor gustări și a mult așteptatelor dulciuri. 

Copiii din Parohia Podiș, păstorită de către părintele Cosmin Duduman au petrecut ziua dedicată lor prin jocuri distractive, prin activități. interactive, dar și prin rugăciune. Prin aceasta, părintele Cosmin a insuflat tinerilor ideea de a face toată activitatea lor în duhul lui Dumnezeu, pentru ca El să binecuvânteze întotdeauna lucrul mâinilor lor. 

Ziua Copilului a fost sărbătorită și la Centrul „Sfântul Ierarh Dosoftei” din Parohia Hemeiuș. Copiii de toate vârstele, alături de părintele Andrei Antal, doamna preoteasă și voluntarii parohiei au desfășurat activități e socializare, jocuri și au realizat desene cu tematica zilei de 1 iunie. După o mică gustare, cei mici și-au pus în valoare abilitățile de îndemânare și de povestitori. La finalul activității toți copiii au primite câte o surpriză.

La Parohia „Sfinții Arhangheli” din Gârleni, părintele Toma Constantin a petrecut o zi alături de tineri, așa cum se întâmplă nu doar de 1 iunie. De dimineață cei mici au participat la rugăciunea de obște săvârșită în biserică, pentru ca mai apoi distracția să înceapă în curtea ansamblului parohial. Jocurile de cuvinte, desenele sau atelierele. de creație au fost motorul care a pus în mișcare buna dispoziție și bucuria celor mici. Ziua s-a finalizat în casa de prăznuire a parohiei acolo unde tinerii au gustat câte o felie de tort și au planificat următoarea întâlnire. 

De asemenea și la Parohia Negri, tinerii alături de preoții lor au simțit bucuria acestei zile în primul rând prin rugăciunea înălțată lui Dumnezeu ca mulțumire pentru darurile Sale cele bogate pentru ca mai apoi jocurile și voia bună să fie motto-ul zilei.

Parohia „Sfântul Gheorghe” din Letea Veche a sărbătorit de asemenea Ziua Copilului și Ziua Eroilor. părintele paroh Alexandru Palur a dăruit copiilor daruri de suflet prin activitățile social-religioase petrecute în sânul comunității parohiale, iar în ziua cinstirii Eroilor copiii parohiei alături de credincioși s-au putut bucura de vizita corului parohiei vecine, „Privighetorile Siretului” care au încântat audiența cu un recital de cântece patriotice. 

La Parohia Viforeni, părintele Gelu Frasin a strâns în mijlocul comunității un număr de 70 de copii care s-au jucat și au învățat despre bucuria trăirii copilăriei în preajma lui Hristos. La finalul zilelor dedicate copiilor și Eroilor neamului, cei mici au beneficiat de un prânz cald din partea părintelui Gelu, așa după cum este obiceiul recent de după fiecare Sfântă Liturghie în Parohia Viforeni. 

Pentru ca activitățile dedicate celor mai mici dintre enoriași să nu cunoască o rarefiere, ci din contră, să sporească și să aducă și mai mult rod bun în sufletele tinerilor, Protoieria Bacău va pune la dispoziție un curs de formare în cadrul căruia fiecare parohie va putea numi unul sau mai mulți voluntari care să cunoască activități și programe specifice lucrului cu tinerii, pentru ca mai apoi aceștia să fie oameni de suport pentru toți preoții care inițiază activități în cadrul Centrelor de Catehizare pentru Copii. 

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu

You may also like...