Ziua Internațională a Vârstnicilor derulată în Protoieria Bacău în contextul Anului Omagial

Din mila lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și anul acesta în Protoieria Bacău a fost omagiată și sărbătorită Ziua Internațională a Vârstnicilor în ziua de 1 octombrie. În fiecare an această zi este dublată de luminata sărbătoare a Acoperământului Maicii Domnului, semn al ocrotirii sfintei Maici oferite seniorilor, care ajunși la deplinătatea vârstei se închină cu evlavie și recunoștință pentru binefacerile primite, Născătoarei de Dumnezeu. 

Activitățile dedicate bunicilor Protoieriei au cunoscut o mai mare popularitate în acest an, dată fiind hotărârea Sfântului Sinod al Patriarhiei Române ca anul 2023 să fie Anul Omagial al Pastorației persoanelor vârstnice. Această hotărâre și derularea acestui an subliniază încă o dată grija Bisericii Ortodoxe Române pentru cei care au educat tinerii de astăzi și prin blândețea caracteristică lor înfrumusețează spațiul bisericii în derularea cultului divin public. 

Luând act de inițiativa Sectorului Social-Filantropic și de Misiune al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Ziua internațională a vârstnicului a debutat în avans cu organizarea unei activități dedicată preoților pensionari din Protoieriile Bacău și Sascut intitulată „Preoție slujire și misiune chiar și la senectute” având loc cu participarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.

Mai apoi, în ziua de 1 octombrie, un număr de peste 50 de parohii din Protoieria Bacău au derulat multiple activități (cateheze, pelerinaje, seri de film, vizite și caravane medicale, vizite la domiciliul vârstnicilor neputincioși, târguri de toamnă, invitați din societatea civilă, agape, zile comemorative, schimb de experiență cu alte grupuri. de vârstnici, punte între generații ș.a.) pentru peste 3000 de persoane ajunse la senectute. Menționăm faptul că această inițiativă face parte dintr-un proiect mai larg inițiat de către Protoieria Bacău cu prilejul Anului Omagial, care își propune ca în perioada 1 august – 31 octombrie 2023, toate aceste parohii să deruleze un număr minim de 6 activități prin care să vină în sprijinul sufletesc și duhovnicesc al persoanei vârstnice. Astfel, în perioada menționată, în parohiile Protoieriei Bacău se vor fi derulat peste 300 de activități și evenimente dedicate seniorilor și nu numai.

Prin intermediul Biroului de Asistență Socială a Protoieriei Bacău a fost alcătuit un planificator al tuturor activităților care se vor implementa pe cuprinsul Protopopiatului, preoții coordonatori ai Centrelor de Socializare pentru Vârstnici trimițând un document în care au fost specificate numele și datele de desfășurare ale activităților. 

Proiectul Protoieriei Bacău va avea în luna noiembrie o activitate care va marca încheierea lui, în prezența chiriarhului și a tuturor preoților din parohiile cu sau fără un Centru de Socializare pentru Vârstnici în care vor fi evidențiate într-un cadru solemn activitățile derulate, precum și sprijinul pe care acestea le-au însemnat în sufletul și viața persoanei ajunse la vârsta senectuții. Ultima activitate dedicată Anului Omagial 2023 din Protoieria Bacău va fi derularea ediției a II-a a Proiectului „100 de cateheze în Postul Crăciunului”, proiect care va accentua perioada postirii și va oferi vârstnicilor un program intensificat de frecventare a spațiului bisericii. 

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu

You may also like...