Ziua Unirii Principatelor marcată la Bacău prin rugăciune și cânt

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în bisericile municipiului Bacău și în tot cuprinsul Protopopiatului Bacău au fost oficiate slujba de Te-Deum și rugăciuni speciale cu prilejul serbării a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române; preoții și credincioșii, copiii și tinerii de toate vârstele, au înălțat rugăciuni și au intonat cântece patriotice, au evocat personalitățile implicate în actul Unirii Principatelor și au purtat stindarde tricolore  comemorând evenimentele din ziua de 24 ianuarie 1859.

Drapelul_princiar_al_lui_Alexandru_Ioan_Cuza_w3329_h2349_q100
IMG_5610
IMG_5611
IMG_5624
IMG_5625
ateneu-bacau
DSC_7209
DSC_7212
DSC_7218
DSC_7253
DSC_7265
DSC_7313
DSC_7340
DSC_7343

Duminică, 24 ianuarie 2016, la sala Ateneului din Bacău, preoți și credincioși deopotrivă au participat la spectacolul oferit băcăuanilor de către Ansamblul Profesionist Busuiocul, în colaborare cu Protopopiatul Bacău, rememorând evenimentele și bucuria Unirii de la 1859, 24 ianuarie, înfăptuită prin alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Evenimentul cultural a început cu intonarea Imnului de stat  „Deșteaptă-te Române” și „Hora Unirii”, moment în care toți cei prezenți în sală s-au ”unit în credință și simțire”, ținându-se de mâini și cântând împreună. Preotul Avram Ionuț a intonat cântecul patriotic „Unirea”, evocând semnificațiile actului istoric și personalitatea domnitorului Cuza, subliniind puterea credinței în Hristos a poporului român.

Domnul profesor Petrică Vlase, coordonator al Ansamblului Profesionist Busuiocul, în alocuțiunea sa, a expus ideea ”reîntregirii poporului român în credință și simțire”, dând glas credinței comune a tuturor celor prezenți  că ”jertfa înaintașilor nu a fost zadarnică și că România de mâine va fi la fel de iubită ca în timpul făuritorilor ei”.

De altfel, în această zi, în toate bisericile din Protopopiatul Bacău, preoții și credincioșii s-au rugat pentru făuritorii Unirii și au interpretat cântece patriotice pentru a cinsti așa cum se cuvine ziua de 24 ianuarie.

Maniera în care slujitorii sfintelor altare și tineretul din parohii s-au implicat în derularea acestor evenimente, a fost apreciată de ierarhul Romanului și Bacăului, care i-a felicitat pe cei implicați și i-a îndemnat să continue organizarea de astfel de manifestări care să aibe rolul de a conserva, cunoaște și promova patrimoniul spiritual al neamului.

”Ați reușit să îmbinați armonios programul liturgic cu cel cultural, toate având menirea să laude pe Dumnezeu, Cel ce ocrotește poporul nostru, creștin-ortodox dintru începuturile sale. Avem datoria sfântă să apărăm, cu tot efortul, tezaurul spiritual, patrimonial și cultural al țării în care ne-am născut, precum și al Bisericii noastre dreptmăritoare, care ne-a renăscut și pecetluit prin Duhul Sfânt, dându-ne perspectiva perenității. Vă mulțumim și vă binecuvântăm, rugând pe Dumnezeu să vă pazească de tot răul, pentru a promova mai departe valorile sfinte ale neamului nostru românesc”a transmis ÎPS Ioachim.

You may also like...