Arhipăstorul Romanului și Bacăului prezent la mănăstirea Brazi, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie

În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi, joi, 22 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta Liturghie la mănăstirea din Brazi.

 
1_7
2_5
3_7
4_4
5_3
6_2
7_3

 Credincioșii prezenți la eveniment au avut ocazia să aducă cinstire moaștelor Sfântului Teodosie de la Brazi. De asemenea, în baldachinul amenajat în curtea bisericii au fost așezate spre închinare și moaștele Sfântului Mărturisitor Ioan Rusu. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a evocat activitatea și personalitatea Sfântului Teodosie, care a slujit Biserica Ortodoxă, inclusiv în calitate de episcop al Romanului și, apoi, de mitropolit al Moldovei. Fiind model pentru fiecare generație de creștini, Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie a trăit într-o permanentă stare de jertfă pentru Hristos și pentru credincioși. ”Așa cum am putut asculta în cuvântul Dumnezeieștii Evanghelii, Mântuitorul ne îndeamnă să ne pregătim pentru Împărăția lui Dumnezeu. Cu toții am luat aminte la cuvântul care ne îndeamnă să luăm crucea și să urmăm lui Hristos, căci El este Calea, Adevărul și Viața”, a declarat Înaltpreasfințitul Ioachim, care a rostit în fața pelerinilor prezenți la mănăstirea Brazi și o meditație duhovnicească. ”În ochiul tău înlăcrimat,/ Dacă Iisus va fi lăsat/ S-aprindă focul necreat,/ Va arde tot ce-i necurat,/ Călcări de lege şi păcat./ Iar lacrima El va usca/Prin pacea Sa. Apoi, prin ochiul cristalin,/ Turna-va, din potir divin,/ În trupul tău, slăbit de chin,/ Ulei curat şi puţin vin,/ Ce va-ndulci orice venin./ Şi va stârpi tot ce e rău/ Prin harul Său. Lumina lină va intra/ Iluminând inima ta/ Să vezi tot slinul pus în ea./ Apoi, cu grijă-l vei spăla,/ Cu lacrimi de metanoia./ Tenebrele vor dispărea,/ Iar chipul tău va fi frumos/ C-a lui Hristos./ Vei fi doar rob lui Dumnezeu/ Şi-L vei sluji cu zel mereu./ Nu vei mai fi nici fariseu,/ Nici mamona şi nici ateu,/ Chivernisi-vei orice leu/ Cu gând curat că l-ai depus/ În banca lui Iisus./ Atunci credinţa va spori,/ Iar Dumnezeu se va-ngriji/ Să ai ce vrei pentr-a trăi,/  Că ai legat verbul “a fi”/ De “a avea” prin “a iubi”!/ El, ca răsplată, îţi va da/ Iubirea Sa.”, a mai spus Înaltpreasfințitul Ioachim.

La final, Maica Stareță Eusebia Tașcă a dăruit Arhiepiscopului Romanului și Bacăului o icoană reprezentând pe Sfântul Mucenic Teodosie de la Brazi.

You may also like...