Darul educațional al parohiei Bibirești pentru copiii și tinerii din sat

Sâmbătă, 22 Mai 2021, a fost inaugurat Centrul Catehetic pentru copii ce îl are ca ocrotitor pe  „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”Peste 50 de tineri din parohie, sub coordonarea PC preot protopop Eugen-Ciprian Ciuche și a părintelui paroh, alături de cadrele didactice voluntare ale Școlii Gimnaziale din sat, au petrecut o zi plină de activități recreative și duhovnicești, numeroase jocuri, bucurie și voie-bună.

Activitatea a început prin slujba de sfințire a casei de prăznuire care va găzdui întâlnirile tinerilor de către PC preot protopop Eugen-Ciprian Ciuche, PC preot paroh Daniel Pruteanu,  PC preot Vasile Liche, PC preot Mihai Liche, membri ai Cercului Pastoral nr. 4 și PC preot Răzvan-Dimitrie Radu, asistent social în cadrul Protoieriei Bacău, în prezența celor 50 de tineri care se vor bucura de acest centru. La eveniment s-a alăturat și PC preot Daniel-Ionel Marari, inspector al Biroului de Catehizare și activități cu tinerii din cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. În cadrul acestui demers s-au alăturat și cadrele didactice voluntare ale Școlii Gimnaziale din sat precum Prof. Ana Juverdeanu, director al instituției, Prof. Maria Burca, profesor de Limba și Literatura Română și Prof. Angela Pruteanu, soția părintelui Daniel, inițiatorul acestui întreg demers. 

După slujba de sfințire, tinerii au gustat din cele pregătite de către părintele paroh, iar mai apoi, alături de preoți și profesori au luat parte la o serie de jocuri de echipă, comunicare și cooperare menite să apropie relațiile dintre copii, făcându-i conștienți de comuniunea care trebuie să existe într-o comunitate creștină. De asemenea, prin intermediul acestor jocuri, juniorii au ocazia de a-L cunoaște pe Dumnezeu ca fiind un apropiat și un prieten al lor înțelegând că și aceasta este o modalitate prin care Hristos se împărtășește copiilor. În încheierea zilei a fost propus un joc ce a avut ca scop descoperirea unor indicii ce au condus spre elaborarea unor zicale referitoare la minciună: „Minciuna care face bine valorează mai mult decât adevărul care face rău”  și „Mincinoșii încep prin a-i înșela pe alții, dar sfârșesc prin a se înșela pe ei înșiși”.

Pornind de la aceste două proverbe, părintele protopop le-a vorbit tinerilor despre rodul cel rău pe care îl aduce minciuna în viața omului și despre liniștea sufletească și bucuria pe care o aduce adevărul și corectitudinea. Astfel, ziua a luat sfârșit cu o activitate ce a răspuns nevoii principale a acestui centru și anume, zidirea duhovnicească și sufletească a fragedelor caractere. 

Acest Centru Catehetic a luat ființă la inițiativa părintelui paroh Daniel Pruteanu, încă din luna Februarie, iar prin dragostea și jertfelnicia cu care s-a implicat în formarea acestor copii, dar și prin răspunsul cel bun pe care l-au dat tinerii la chemarea părintelui s-a ajuns ca în prezent centrul să numere 50 de beneficiari cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, având întâlniri săptămânale în cadrul cărora părintele le descoperă tinerilor Adevărul prin joc, voie bună și activități duhovnicești. 

Bunul mers al acestei întregi acțiuni se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim care întotdeauna și-a vădit dragostea și bucuria de a forma tinerii în duhul moralei creștine, insuflând acest duh și slujitorilor din cadrul eparhiei. 

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu

You may also like...