„Mulțumim Bunului Dumnezeu în această zi și tuturor celor care au venit să ne înconjoare cu dragoste”

Preoţi, credincioşi, reprezentanţi ai autorităţilor centrale, judeţene şi locale din Roman şi Bacău au fost prezenţi astăzi, 1 mai, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, cu prilejul serbării a 15 ani de la hirotonia întru arhiereu a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.

img_0922
img_0957
img_0961
img_0982_0
img_1018
img_1053
img_1061
img_1070

După un deceniu și jumătate de slujire arhierească, ”de multă osteneală şi zel misionar în această eparhie” și ”o bogată activitate pastoral-liturgică şi social-misionară, slujind cu timp şi fără timp Biserica lui Hristos din acest ţinut străbun”, după cum menționează Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în mesajul de felicitare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim și-a pus amprenta  asupra Eparhiei Romanului și Bacăului, pe care o slujește cu o vocație și o viziune apreciate și admirate în întreaga țară. Primul ierarh român hirotonit în mileniul al III-lea s-a implicat cu timp și fără timp în numeroase proiecte social-filantropice, cultural-misionare ori administrative creionând o imagine aparte ținutului Moldovei de Jos,”unde a împlinit şi a înmulţit faptele iubirii milostive, prin fondarea mai multor aşezăminte social-filantropice, prin promovarea învățământului teologic seminarial, prin centre şi proiecte culturale şi pastoral-misionare”, după cum a mai subliniat Patriarhul României.

La ceas aniversar, la început de mai, în zi de prăznuire a Proorocului Ieremia, în Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman au luat parte la comuniunea liturgică, alături de Înaltpreasfinția Sa, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, preoții consilieri și inspectori ai Centrului eparhial de la Roman, părinții protopopi, împreună cu preoți și membri ai Adunării Eparhiale. Florile recunoștinței oferite cu acest prilej s-au adăugat rugăciunilor de mulțumire rostite după Dumnezeiasca Liturghie de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, după care, a fost citit mesajul de felicitare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, împreună cu cele ale celorlalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

”Înaltpreasfinţia Sa a realizat, în cei 14 ani şi mai bine de slujire în demnitatea de arhiereu-vicar şi alte câteva luni în cea de arhipăstor, lucruri mari, cu mijloace mici, în condiţii foarte grele, având în vedere prerogativele statutare limitate ale unui episcop-vicar. Însă, fără a lăsa impresia cum că Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului ar fi început acum 15 ani, contestându-i astfel istoria, nu cred că în istoria acesteia a fost vreo altă perioadă cu realizări atât de semnificative ca în cei 15 ani de slujire arhierească a Înaltpreasfinţiei Sale” a menționat PS Calinic Botoșăneanul

în cuvântul rostit cu acest prilej.

La rândul său, după ce a primit în dar o icoană a Sfintei Cuvioase Parascheva din partea preoților slujitori de la Catedrala Arhiepiscopală, precum și multe flori din partea celor care îl apreciază pentru activitatea derulată, Înaltpreasfințitul Ioachim a mulțumit celor care i-au fost și îi sunt alături în lucrarea încredințată de Dumnezeu în această eparhie.

”Îi mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și celorlalți ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii noastre pentru frumoasele  mesaje trimise cu acest prilej. Sunt multe de spus, multe de împlinit de acum înainte, iar ceea ce contează este dacă Dumnezeu se va recunoaște în activitatea noastră. Și acum, după 15 ani, simțim că mitra primită atunci este asemeni unei coroane de spini care presupune osteneli și multe neodihne în Biserica Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Mulțumim Bunului Dumnezeu în această zi și tuturor celor care au venit să ne înconjoare cu dragoste” a spus chiriarhul locului.

”Florile pe care mi le-ați oferit cu atâta dragoste reprezintă faptele și împlinirile pe care le-am săvârșit împreună, în puterea Duhului Sfânt, în Biserica lui Hristos. Tot ce am împlinit a fost cu lucrarea și cu voia Celui de Sus”a mai declarat Înaltpreasfinția Sa.

You may also like...