Orchestra Metropolitană București a concertat la Roman

În data de 11 noiembrie, grădinile Centrului eparhial din Roman au fost gazda unui concert susținut de Orchestra Metropolitană București. Evenimentul a fost inițiat de Asociația Municipiilor din România și realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale. Municipiul Roman a fost selectat alături de alte orașe pentru a beneficia de acest eveniment, oferind romașcanilor posibilitatea de a se bucura de un concert susținut de Orchestra Metropolitană București, condusă de dirijorul Daniel Jinga.

20181111_161904
20181111_161400
20181111_161839

În deschiderea seratei muzicale, domnul Lucian Micu, primarul municipiului Roman, a adresat mulțumiri invitaților speciali și a urat audiție plăcută publicului romașcan. Apoi, de pe  scena special amenajată pentru acest eveniment cultural, membrii Orchestrei Metropolitane București și-au arătat virtuozitatea interpretând magistral, sub genericulRapsodiem – de la Geneză la Centenar, piese muzicale adunate într-un florilegiu care a încântat auditoriul. Ignorând condițiile meteo nefavorabile, publicul romașcan s-a bucurat de acest regal muzical răsplătind cu plauze măiestria artiștilor.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a adresat un scurt cuvânt membrilor orchestrei și romașcanilor prezenți:

Mulțumim celor care au ales grădina Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului pentru acest eveniment cultural organizat în An Centenar la Roman. Acum 100 de ani ostașii români mureau pe câmpurile de luptă pentru a apăra pământul acestei țări imaginat ca o frumoasă grădină, numită mai târziu, pentru credința românilor și mulțimea mănăstirilor, Grădina Maicii Domnului. Această grădină, apărată de ostași acum 100 de ani, poate rămâne frumoasă numai dacă vom munci împreună pentru scoaterea tuturor buruienilor care încearcă să-i sufoce frumusețea. O grădină nu este frumoasă dacă nu este îngrijită. Concertul din această seară s-a organizat aici unde sunt urmele moșilor și strămoșilor noști, iar membrii Orchestrei Metropolitane București au fost niște temerari aducând contribuția lor la cinstirea celor care au câștigat libertatea națională. Sperăm ca ei să cânte și în grădina Raiului.

Acest eveniment cultural face parte din seria activităților inițiate de municipalitate în context centenar și desfășurate în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

În acest an, Ministerul Culturii a finanțat, parțial sau integral, 119 proiecte depuse de diferite instituții sau entități culturale. Bugetul pentru proiectul „Rapsodiem – De la geneză la CENTENAR” este de un milion de lei.

 

 

 

You may also like...