Parohia Climești

PAROHIA CLIMEȘTI, PROTOPOPIATUL BACĂU

Com. Berești-Bistrița

Jud. Bacău

Protopopiatul Bacău

Parohia Climești, Protopopiatul Bacău, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, este situată pe raza comunei Berești-Bistrița, satul Climești, județul Bacău.

Satul Climești aparține comunei Berești-Bistrița și reprezintă o veche vatră răzeșească, a cărui oameni harnici și darnici au dat valoare spațiului în care trăiesc și au înălțat permanent rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile primite. Din punct de vedere geografic, comuna Berești-Bistrița este așezată în partea de N-E a județului Bacău, la jumătatea distanței dintre Bacău și Roman, fiind înconjurată la N de comuna Filipești, la S de comuna Itești, la V de comuna Racova și la E de comuna Săucești. Pentru a ajunge în comună și implicit în Parohia Climești trebuie să ne abatem aproximativ 4 km de la DN 85 pe DJ 207 F care duce către comuna Racova. Comuna Berești-Bistrița are în componență Parohiile: Berești-Bistrița 1, Berești-Bistrița 2 și Climești. Locuitorii comunei și implicit ai Parohiei sunt oameni credincioși în proporție de 100% de credință ortodoxă. Majoritatea sunt oameni în vârstă și pensionari, iar puținii tineri care sunt și care lucrează, au servicii la diferite societăți comerciale din Bacău și din împrejurimi.  

Potrivit paginilor de istorie în care se vorbește despre viața religioasă a acestor locuri, este consemnată la începutul secolului al XIX-lea (1819) prezența unui locaș de cult din bârne pentru nevoile spirituale ale comunității. Pentru că ajunsese la un grad mare de deteriorare, în anul 1921, sub coordonarea preotului Ioan Luncanu, credincioșii au ridicat o nouă biserică, în formă de navă, cu turla clopotniță, construcție pe care au finalizat-o în anul 1929, prilej cu care a avut loc și săvârșirea slujbei de sfințire.

Vitregiile vremii și-au pus amprenta asupra edificiului spiritual, determinând un stadiu de degradare de până la 80% din zidurile locașului de închinare. De-a lungul timpului s-au efectuat modeste lucrări de reparații și restaurare a locașului de cult constând în spălarea picturii și mici reparații exterioare la fațada bisericii, lucrări care au rezistat foarte puțin timp. Toate acestea au făcut ca din anul 1995, odată cu instalarea noului preot paroh Mârza Ion, să fie demarate ample lucrări de restaurare a întregului ansamblu eclesial. Mai întai s-au demarat demersurile necesare pentru cumpărarea și respectiv renovarea unei case parohiale, apoi prin construcția unui așezământ social-filantropic și a unei troițe. Astfel, la exterior s-au realizat lucrări de consolidare, de decapare și de retencuire, înlocuirea grinzilor, a asterelei și acoperirea cu tablă zincată a sfântului lăcaș, realizarea la nivelul superior, deasupra ferestrelor, a picturii murale, refacerea gardului împrejmuitor din fier forjat, amenajarea aleilor de acces, etc. La interior au fost executate lucrări de înlocuire a vechii picturi murale deteriorate și realizarea unei noi picturi în stil bizantin, confecționarea strănilor, a mobilierului și a catapetesmei, refacerea Sfintei Mese și placarea ei cu marmură, înlocuirea vechii dușamele cu parchet, împodobirea sfântului lăcaș cu icoane și obiecte de cult, introducerea instalației termice. Ansamblul bisericesc mai cuprinde un foișor pentru oficierea slujbelor la anumite sărbători (Bobotează, Sf. Paște, s.a), precum și o magazie pentru depozitare. Toate aceste lucrări s-au facut prin efortul material al credincioșilor, cu sprijinul Consiliului local, cărora li se adaugă ajutorul financiar al unor oameni de bine care au dorit să-și înscrie numele în rândul ctitorilor înnoitori.

La data de 25 septembrie 2011, în duminica a XVIII-a după Pogorârea Sfântului Duh, efortul depus de fiecare se vede încununat prin săvârșirea slujbei de sfințire de către P.S Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. La acest moment haric, precum și la Sfânta Liturghie arhierească, au participat P.C. Preot Vasile Cozma, protopop al Protopopiatului Buhuși, P.C. Preot Constantin Tomozei, protopop al Protopopiatului Bacău, un sobor de 19 preoți și diaconi, reprezentanți ai autorităților locale, precum și mulțime de popor, aducând prin aceasta laudă lui Dumnezeu, Care i-a ocrotit și învrednicit să împlinească această lucrare. 

De-a lungul timpului, au slujit la Parohia Climești următorii preoți:

Preot Luncanu Ion,

Preot Căileanu Ciprian,

Preot Sosu Ioan,

Preot Suhan Vladimir,

Preot Pătrașcu Martin,  

Preot Mârza Ioan,

Preot Ichim Iulian Gabriel și

Preot Călcăianu Radu-Mihăiță, de la data de 01.03.2023 și până în prezent.

Alături de aceștia au mai contribuit la buna desfășurare a activității bisericești cântăreții: Gălățanu, Stan, Șufaru Ștefan, Petrache Gheorghe, Ciobanu Eugen, Chiper Irinel, Gunia Cristinel precum și următorii epitropi: Munteanu Ghe. Gheorghe, Neguriță Vasile, Ciobanu Neculai, Ciobanu Vasile si Nanu N. Ioan.

Pictura actuală în stil bizantin a fost executată de domnul Miron Cristinel Costantin din Bacău în perioada 2004-2011, iar mobilierul și catapeteasma de către domnul Tuca Ovidiu Neculai din comuna Vânători, Târgu Neamț, între anii 2004-2009.

Biserica nu este dotată cu obiecte de cult vechi, manuscrise sau cărți vechi. 

Cimitirul satului se află în aceeași incintă cu biserica având o suprafață aproximativă de 3000 de mp. 

Activitatea filantropică se desfășoară la nivel local, vizând bătrânii singuri și nevoiași și desigur copiii provenind din familii cu venituri modeste, toate acestea în mod special cu ocazia sărbătorilor Crăciunului, a Sfintelor Paști și a hramului Sfântului Nicolae, dar și ori de câte ori este nevoie.

În conformitate cu statisticile Parohiei, numărul de gospodării locuite este de 55 de familii intregi și 34 de văduvi.

 

 

 

You may also like...