Cvartet al Filarmonicii „Mihail Jora” prezent la Parohia Hemeiuș din Protoieria Bacău

Motto: Dragostea este bucuria de a face altora bucurie. (Sfântul Ioan Gură de Aur)

În Duminica a XXIII-a după Rusalii, în Parohia Sfinții Împărați Constantin și Elena – Hemeiuș, a avut o nouă activitate ce se derulează cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în contextul „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice”.

La finalul programului liturgic,  ziua s-a continuat cu armonii celebre pe care cei patru maeștri invitați, muzicieni ai filarmonicii Mihail Jora – Bacău, reuniți într-un cvartet de coarde sub numele Ateneu, l-au oferit la foișorul din curtea bisericii parohiale.

Fiecare lucrare a fost introdusă de câteva cuvinte, care au avut rolul de a ne trimite către secolul compoziției, sursa de inspirație a compozitorului precum și tema centrală. Astfel, credincioșii au avut bucuria de a asculta lucrări precum Bach – Aria din Suita pentru orchestra nr 3, W.A.Mozart – Ave Verum Corpus, Johann Pachelbel – Kanon, Handel – Hornpipe din Muzica Apelor, Boccherini – Menuet ,Henry Purcell – Two Rondeaux, Mozart – Andante, J. Brahms – Menuet, Haydn – Ultimele 7 cuvinte ale Mântuitorului pe cruce, Schubert – Ave Maria. Finalul concertului a fost lucrarea marelui compozitor român Gavriil Musicescu, Pe Tine Te lăudăm, pe care o folosim de multe ori în cântarea liturgică corală, la momentul solemn al Epiclezei, din timpul Sfintei Liturghii.

Credincioșii prezenți s-au delectat timp de o oră de vremea frumoasă de toamnă, armoniile pline de emoție ale celor patru maeștri și de bucuria de a mai rămâne împreună , ca într-o frumoasă familie, la finalul unei săptămâni binecuvântate. Prin acest moment muzical au putut înțelege gândul marelui muzician francez Hector Berlioz care spunea că : Dragostea nu poate exprima ideea de muzică, în timp ce muzica poate exprima ideea de dragoste.

Pe această cale, părintele Andrei Antal, parohul bisericii, aduce mulțumiri D-lui Epitrop Prescură Ion, D-nei Zota Angela și colaboratorilor din jurul dumneaei, D-lui Gherla Bogdan, D-nei Moroșanu precum și celor implicați în organizarea acestui eveniment.

You may also like...